Hur du får rena, vita, friska tänder

Muntorrhet

Muntorrhet, känd som xerostomi på läkarspråk, uppstår när salivkörtlarna tillverkar för lite saliv. Detta kan leda till svårigheter med att äta och prata och ökar risken för karies.

Muntorrhet

Den främsta orsaken till muntorrhet är biverkning från olika läkemedel som minskar salivproduktionen. Extra stor risk att drabbas är det om man använder flera olika mediciner samtidigt, något som är vanligt hos äldre personer.

Andra faktorer som kan minska salivtillverkningen och göra att man känner sig torr i munnen är stress, svag tuggmuskulatur, strålbehandling samt inflammation i spottkörtlarna.

Förebygga muntorrhet

För att förebygga muntorrheten bör du se till att vårda dina tänder så att de bevarar förmågan att tugga, samt i möjligaste mån undvika läkemedel som ger muntorrhet.

Har du redan drabbats av torr mun ska du se till att hålla den fuktig, genom att skölja den ofta och dricka mycket vatten.

För att hjälpa salivproduktionen på traven finns det på apoteket diverse preparat att köpa, men du ska inte glömma enkla saker som att tugga ordentligt och undvika småätande.

För att skydda tänderna mot de syror som bildas när du äter, brukar tuggummi eller tabletter med fluor rekommenderas.

Hantera muntorrhet på natten

Muntorrhet på natten, även känd som nattlig xerostomi, är ett vanligt problem som kan orsaka betydande obehag och störa sömnen. Detta tillstånd kan bero på flera faktorer, inklusive munandning under sömnen, vilket ofta förvärras av nästäppa eller sömnrelaterade andningsstörningar som snarkning och sömnapné.

När munnen är öppen under natten, avdunstar saliven snabbare, vilket leder till uttorkning av munslemhinnan. För att hantera muntorrhet på natten kan det vara hjälpsamt att först identifiera och behandla eventuella underliggande tillstånd som bidrar till problemet.

Till exempel kan personer som lider av allergier eller som har förstorade halsmandlar uppleva förbättring genom att behandla dessa tillstånd. Att använda en luftfuktare i sovrummet kan också hjälpa till att öka luftfuktigheten och minska torrheten i munnen.

En annan viktig aspekt av att hantera muntorrhet på natten är att upprätthålla en god munhygien och att använda produkter som är utformade för att behålla fuktigheten i munnen.

Det finns geler och munsprayer som är speciellt framtagna för att användas innan sänggåendet. Dessa produkter kan hjälpa till att skapa en skyddande barriär som bevarar fuktigheten och minskar obehaget från torrhet.

GUM Hydral Gel är en gelprodukt som man smörjer på tandkött och tunga. Den innehåller betaine, taurine och hyaluronsyra och har en direkt effekt. Rekommenderas att användas fem minuter före sänggående och vid behov under dagen.

Fler produkter mot muntorrhet

Om du har verkliga problem med muntorrhet bör du byta ut din vanliga tandkräm och munskölj, samt köpa en gel och eller spray som hjälper dig att återfukta munhålan.

Du hittar många bra produkter hos Apotek Hjärtat. Deras onlinepriser är på de allra flesta produkter lägre än på själva apoteket. Tips! Kolla efter märkningen ”webbpris”.

Salivstimulerande sugtabletter

Ett sätt att motverka muntorrhet på är att stimulera salivproduktionen. Apotek Hjärtat har tagit fram en egen produkt som heter Salivstimuli. Det är sugtabletter som innehåller äppelsyra, vilket startar produktionen av saliv. Dessutom innehåller de fluor och xylitol.

Huskurer mot muntorrheten

Det finns flera huskurer och naturliga metoder som kan lindra muntorrhet, inklusive på natten. Här är några exempel:

  1. Ökad vattenintag: Att dricka vatten regelbundet under dagen kan hjälpa till att hålla munnen fuktig. Det är också bra att ha ett glas vatten vid sängen att dricka från om man vaknar på natten och känner sig torr i munnen.
  2. Aloe vera: Aloe vera-juice eller gel kan användas för att skölja munnen. Aloe vera har fuktgivande och lugnande egenskaper som kan hjälpa till att lindra torrheten i munnen.
  3. Tugga på fuktgivande frukter och grönsaker: Att tugga på krispiga frukter och grönsaker som äpplen, morötter och selleri kan stimulera salivproduktionen och tillföra fukt till munnen.
  4. Användning av luftfuktare: En luftfuktare i sovrummet under natten kan hjälpa till att öka luftfuktigheten och minska torrheten i munnen.
  5. Örtteer: Dricka koffeinfria örtteer, särskilt de som innehåller fuktgivande örter som kamomill eller fänkål, kan hjälpa till att hålla munnen fuktig.
  6. Undvik irriterande ämnen: Att undvika alkohol, koffein och rökning före sänggåendet kan minska risken för muntorrhet på natten.
  7. Andningsövningar: Att öva på att andas genom näsan istället för munnen, särskilt innan sänggåendet, kan minska muntorrhet som orsakas av munandning.

11 Kommentarer

  1. Jörgen

    Hej! Jag har ett lite underligt problem, jag är ofta torr i munnen på morgonen och om jag vaknar på natten, men aldrig annars. Har ni något tips på vad jag kan göra åt detta problem?

    • TandUpplysningen

      Detta är inte någonting ovanligt på något sätt. Att man blir torr i munnen under natten beror på att man andas mer med öppen mun då. Det kan vara en god idé att ha ett glas vatten till hands bredvid sängen, eller kanske en specialutformad munspray. En sådan finns att köpa på apoteket, där de även kan hjälpa dig med ytterligare rådgivning.

  2. Peter

    Jag har nyligen sedan 3-4 månader börjat bli muntorr (dvs helt torr) på morgonen när jag vaknar. Det smakar helt enkelt apa i munnen, och jag känner att andedräkten är dåkig. Tungan har någon grådaskig beläggning dessutom.

    Tar Gabapentin (2tbal/dag), Behepan 1mg, Folacin 1mg, Levaxin 75 microgram, och Kalcipos 500mg.

    Har dessutom varit under stress en längre tid, och nu varit sjukskriven för en mindre depression.

    Någon ide vad muntorrheten kan bero på?

    • TandUpplysningen

      Hej Peter!
      Muntorrhet kan ha många olika orsaker. Läkemedel, ofta sådana som behandlar psykiska besvär, är en stor bov i dramat. Risken blir dessutom större om flera olika läkemedel används i kombination. Även stress kan vara en bidragande faktor, och en möjlig orsak i ditt fall.
      Tack för din fråga!

  3. Johanna

    Jag vaknar ibland om natten av att jag är snustorr i munnen och gommen är fylld med en gråbrun beläggning som lagt sig i klumpar. Att dricka lite vatten hjälper inte alls så jag brukar försöka somna om och vänta till morgonen där jag innan jag borstar tänderna får plocka bort dessa klumpar från långt bak i gommen, en raklinje längs gommen och på framtänderna. Att göra det efter borstningen har inte funkat då jag varit tvungen att ”skrapa” bort det. Jag undrar om det finns något förebyggande medel då det redan är för sent när jag vaknar och varför får man denna bruna beläggning? Tack

    • TandUpplysningen

      Hej Johanna!
      Man blir torr i munnen om man har för lite saliv eller om salivens sammansättning har förändrats, exempelvis pga läkemedel. För att få bukt med muntorrhet, se till att tugga din mat ordentligt. Tuggummi och givetvis mycket dryck är också bra. På apoteket finns sug- eller halstabletter, tuggummi, munsprej och gel. Det finns också så kallade saliversättningsmedel eller konstgjord saliv – hoppas att något av allt detta kan komma att hjälpa dig.
      Lycka till!

  4. alex

    hej Jag har extremt dålig andedräkt / och för lite saliv har varit hos tandläkare och läkaren tagit prover dom hittar ingen sjukdom alls jag äter som vanligt äter inte vitlök eller stark mat har provat allt men de finns ingenting längre som kan hjälpa mig ..

    • TandUpplysningen

      Hej Alex!
      Vad tråkigt att du har det här problemet. Det kan dock finnas massor av saker man inte spontant tänker bidrar till dålig andedräkt. Dricker du kaffe? Te? Dricker du rentav för lite vatten? Sover du med öppen mun? Tänk på att det finns tabletter för minskad muntorrhet, samt tuggummin som också får upp salivproduktionen. Var noga med att dricka mycket vatten för att hålla dig återfuktad, samt naturligtvis borsta och tandtråda ordentligt.
      Lycka till!

  5. alex

    hej igen jag drycker mycke vatten sover med stängd mun men har fof problem

    • TandUpplysningen

      Hej Alex!
      Muntorrhet kan ha med en rad olika orsaker att göra. Läkemedel är en av dem, så om du tar några mediciner kan detta ge liknande symptom. På apoteket finns tabletter som stimulerar salivproduktionen, det kan säkert vara något för dig! Fråga personalen så hjälper de dig vidare.
      Lycka till!

  6. David

    Hej! Jag är en kille på 16 år. Jag har rätt dålig andedräkt. På dagen brukar det väl vara okej då det inte luktar så mycket. Och på morgonen när jag vaknar så har jag helt uttorkad mun. Då menar jag så uttorkad så det känns i halsen tillochmed. Tar inga mediciner eller liknande och dricker jättemycket vatten. Har inte borstat tänderna på ett tag men har börjat med det nu och jag ska börja använda tandtråd. Är det något som går över med tiden när jag borstar tänderna eller kommer det att vara kvar för alltid?. Jag sover inte heller med öppen mun så långt jag vet iallafall. Ska jag gå till tandläkaren och fråga om de kan hjälpa mig eller kan ni hjälpa mig på något sätt med tips eller liknande? Just nu använder jag Zedium tandkräm. För tandkräm som innehåller flour torkar ut min mun direkt efter jag borstat tänderna men den jag har nu gör inte det. Utan det är på morgonen munnen torkar ur.