Hur du får rena, vita, friska tänder

Tandläkarbedövning

Du kan få tandläkarbedövning vid ditt besök hos tandläkaren för att slippa känna obehag och smärta vid behandlingen. Bedövningen ges för att en tand eller ett område i munnen ”förlamas” tillfälligt. Barn får alltid bedövning, medan vuxna ges möjlighet att själv avgöra när det är nödvändigt.

Spruta för bedövning, tandläkare

Behandlingar som kan göra ont, och därmed motivera en bedövning, är till exempel:

  • rotbehandling
  • utdragning av tand
  • lagning av hål
  • bortskrapning av tandsten

Är du allmänt smärtkänslig eller lider av tandläkarrädsla bör du informera tandläkaren om detta.

Rädsla och oro kan göra att känslointrycken förstärks, eftersom man spänner sig så mycket. Tandläkaren kan då anpassa sig efter det och vara speciellt försiktig vid vissa känsliga moment.

Du kan också få ett lugnande medel (t.ex. Triazolam), lustgas som höjer smärttröskeln, alternativt en värktablett (Panodil, Alvedon) i förebyggande syfte.

Bedövningssalva före sprutan

För att bedöva det område som ska behandlas börjar tandläkaren med att lokalt lägga på en bedövningssalva. Denna får verka en stund, innan själva bedövningsmedlet injiceras med en tunn sprutnål.

Vilket bedövningsmedel som används beror dels på vilken behandling det är som ska utföras, dels hur ens fysiska förutsättningar ser ut. Både ålder, allergier och eventuella sjukdomar är saker man som tandläkare får ta hänsyn till när man väljer bedövningsmedel.

En del patienter kan av olika anledningar vara svårbedövade – man kan i så fall bli tvungen att lägga till ett annat sprutliknande instrument för att bedövningen ska bli fullständig.

Detta verktyg kallas ”The Wand” och påminner till utseendet om en penna. Den är i stort sett smärtfri, och ger en bedövning som avtar snabbare än den man får av det klassiska injicerade medlet.

Bedövningsmedel hos tandläkaren

De bedövningsmedel man brukar använda sig av som tandläkare är Xylocain-Adrenalin, Citanest-Octapressin och Carbocain. Om bedövningen överdoseras, eller om ett medel med adrenalin hamnar i ett kärl kan patienten få kortvarig hjärtklappning.

Därför bör man vara restriktiv med adrenalininnehållande bedövning till patienter med hjärtproblem.

När ingreppet så småningom är över bör man vara lite uppmärksam fram till dess att bedövningen har släppt, vilket kan dröja upp till några timmar.

Saknar man känsel i munnen kan det till exempel hända att man biter sig i kinden när man äter. Man bör också ha i åtanke att man efter intag av lugnande medel inte får köra bil inom det närmsta dygnet.

17 Kommentarer

  1. Vickan

    Hej! Jag är väldigt spruträdd! Kan jag inte få behandling hos tandläkaren då?

    • TandUpplysningen

      Hej! Visst kan du få hjälp även om du är spruträdd. Tandläkare är ofta väldigt erfarna när det gäller patienter med rädsla för sprutor, och vet hur de bäst hanterar situationen. Du kan till exempel erbjudas lugnande, smärtstillande eller lustgas som gör att smärtan känns mindre.

  2. Martin

    Erbjuder Folktandvården lustgas eller lugnande medel? Är det dyrt?

    • TandUpplysningen

      Hej Martin!
      Ja, i de fall det bedöms som nödvändigt kan man använda sig av sådana preparat. Priserna varierar förstås från klinik till klinik. För att ge dig ett hum kostar tex en behandling med lustgas ofta kring 800-1000 kr.
      Tack för din fråga!

  3. Kim

    Har Alla tandläkare bedövningssalva och vid speciela tillfällen räcker det med bara att använda den när man är hos tandläkaren?

    • TandUpplysningen

      Hej Kim!
      Jag är inte riktigt säker på att ha förstått din fråga, så jag svarar med lite allmän info om bedövning hos tandläkaren.
      Tandläkaren bedövar i munnen med en salva och en spruta – bedövningssalvan fås före sprutan så att inte sticket ska kännas som smärta. Själva bedövningen brukar därefter sitta i några timmar. Är man mycket orolig eller smärtkänslig finns möjlighet att få värktabletter, lugnande medel eller lustgas.
      Hoppas detta var svar på dina funderingar!

  4. Pernilla

    Den bedövning som bara täcker den tand som ska lagas tar inte på mig så jag behöver alltid den stora, gamla sorten. Nu ska jag laga tre tänder i nederkäken vid samma tillfälle och då säger min tandläkare att jag ska få den stora på ena sidan men nån mindre, ny variant på andra sidan… Jag undrar varför hon inte vill ge mig stora på båda sidor. Jag är rädd för att det ska göra ont och jag undrar varför hon tycker vi ska chansa.

    • TandUpplysningen

      Hej Pernilla!
      Tack för din fråga. Man strävar alltid efter att bedöva så lite som möjligt, så din tandläkare har säkerligen goda skäl för sin bedömning. Men känner du att det kommer bli omöjligt för dig – diskutera igen med din tandläkare, eller konsultera någon annanstans.
      Lycka till!

  5. Jenny

    Hej, är det normalt att en bedövning sprider sig över hela ansiktshalvan, upp över tinningen, över örat och ner över hakan?
    Tack på förhand:)
    Mvh / Jenny

    • TandUpplysningen

      Hej Jenny!
      Ja, detta kan absolut vara normalt. En bedövning hos tandläkaren verkar på ansiktsnerven, som innerverar bl.a. det område du beskriver.
      Tack för din fråga!

  6. gunnar ekholm

    Hej!
    Är det normalt att man får 4st bedövnings sprutor när man ska laga enfraktur halva kronan har gått dän och det är en gammal lagning? När bedövningen släppte så har man ont i halva huvet, bihålorna med tryck i 5 dagar med verk och att det smakar nästan som blod i mun när värsta verken släpper?
    Med vänlig hälsning Gunnar.

  7. Ann-Sofie

    Hej! Jag ammar och ska sätta dit krona på framtänderna hos tandläkaren. är bedövning nödvändig ? Går bedövningen över i bröstmjölken, samt är det farlig för mitt barn?

  8. madeliene

    Jag undrar om man kan få lugnande när man skall till tandläkaren och är gravid. Mvh

  9. Anna

    Min tandläkare satt bedövningen rakt ner i ett blodkärl varpå halva huvudet var bedövat hela dagen. Efter det hade jag konstant huvudvärk i en vecka drygt och sedan fick jag en kraftig bristning av blodkärl i ögat på samma sida. Min fråga är om allt detta hänger ihop och vad gör man åt det?

  10. emmanuel

    Hej, om man tycker att det är obehagligt med tandläkarbesök, är det möjligt att vara nedsövd under behandling? mvh

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      TandUpplysningen

      Hej,
      ja, det erbjuds narkos. Vet att Folktandvården i Stockholm bland annat använder det i extrema fall. Läs mer här. Annars brukar de först och främst erbjuda sedering. Det är många som blir hjälpt av det som har tandläkarskräck.
      Mvh
      Tandupplysningen.se