För att få sina tänder undersökta kan man välja att antingen gå till Folktandvården, eller till en privat mottagning. Skillnader mellan dessa finns på olika plan. I valet mellan dem kan faktorer som kostnad och tidsutbud spela in.
Hur ofta man bör gå varierar också – de flesta går en gång om året, medan en del kan behöva gå oftare och andra mer sällan. Man kan om man vill se det så enkelt som att man betalar för att slippa kötiderna.
Jämför priser
Tandläkare och tandhygienister på privatkliniker bestämmer själva hur mycket deras behandlingar ska kosta. Patientavgifterna ska täcka saker som personal, skatter, lokaler, utrustning mm. Priserna kan därför skilja sig klinikerna emellan, så ett gott råd är att titta runt och jämföra lite innan man söker vård.
Folktandvårdens prislista finns alltid tillgänglig på internet, och många privattandläkares likaså.
För att få tips om en bra tandläkare kan man alltid höra sig för bland vänner och bekanta. Personkemi och magkänsla är såklart något väldigt individuellt – men blir man rekommenderad någon särskild kan det vara värt att prova.
Värdesätter man kontinuitet och önskar ha samma tandläkare under många år så är det en fördel att välja privattandvård, då de inte byter tandläkare lika ofta som Folktandvården.
Å andra sidan bör man också ha i åtanke att det på varje mottagning inom Folktandvården arbetar flera tandläkare, som kan rådfråga varandra kring val av behandling mm. Det kan naturligtvis även privattandläkare göra, men på Folktandvården är denna typ av konsultation ett stående inslag.
Statligt tandvårdsstöd
Staten bidrar delvis till kostnaden för ens tandvård genom det statliga tandvårdsstödet.
Det består av fyra delar:
- fri tandvård till och med det år man fyller 23 år
- ett allmänt, årligt tandvårdsbidrag
- ett särskilt tandvårdsbidrag
- högkostnadsskydd
Det allmänna tandvårdsbidraget är 600 kr per år till personer mellan 24-29 år. Därefter halveras det till 300 kr fram till man fyller 64 år för att då höjas igen till 600 kr. Man kan spara ett bidragsår men maximalt ha två sparade år.
Ett särskilt tandvårdsbidrag kan medges till personer med viss sjukdom eller funktionsnedsättning som innebär ökad risk för sämre tandhälsa. Det finns flera åkommor som kan lägga grunden till detta. Lista finns att läsa hos Försäkringskassan. Bidraget ligger på 600 kr per halvår.
Högkostnadsskyddet innebär att patienten vid större behandlingar bara behöver stå för en del av kostnaden. Denna ersättning beräknas utifrån referenspriser för olika behandlingar, där även kostnader för material ingår.
Nivån på ersättning genom högkostnadsskydd är 50% på kostnader över 3000 kr och 85% på kostnader över 15 000 kr. Beräkningen är summan under ett och samma kalenderår.
Kosmetisk tandvård, som till exempel tandblekning, berättigar inte till bidrag.
Stefan
Folktandvården erbjuder friskvårdsavtal och liknande. Finns det privata kliniker som gör samma sak?
TandUpplysningen
Nej, frisktandvård erbjuds bara av Folktandvården.
Hans
”Allt jag någonsin undrat” osv
Hur skulle det vara om ni skriver om och förklarar högkostnads-skyddet (3000 kr steg 1) eftersom inte
folktandvården klarat att förklara det, ens i sin
specialskrift (pdf-fil)
Dvs om de inte hunnit ändra sen jag klagat på detta.
Man missade att noga förklara om beloppet 3000 kr avser ett kalenderår eller vad det annas avser, exakt, det måste patienten veta för att kunna planera.
Svaret var att ”gäller behandlingsperiod” och den bestäms av tandläkaren.
Varför då inte skriva det i specialskriften om detta?
Kanske ta upp några typfall av vanliga problem inom tandvården?
Jag har just upplevt att en tandläkare under en vanlig undersökning sagt ”här har vi en lös lagning” och petat loss en fyllning, jag hade aldrig haft problem med tanden förut. Hemma märkte jag att fyllningen nu rörde på sig varje gång jag tuggade, det var obehagligt.
Vad anser du/ni om att peta loss en fyllning och sen lämna det därhän? Besvären blev så stora att jag återvände för att få den borttagen och det kostade ca 400 kr.
Jag trodde absolut att då man slarvat och lämnat det vind för våg skulle den bli losspetad gratis.
Det tog ca 10 sekunder + sköljning 10 sekunder till.
Samtidigt sa den tandläkaren (en annan) att tanden kommer att rotfyllas.
Dvs utan att fråga mig.
Rotfylla en tand som aldrig värkt. Ta död på den.
Vad anser du/ni?
Många människor ska hellre ta bort tanden och ev. ersätta med stifttand om man behöver tand där.
I 93 procent av obduktionsfallen har rotfyllda patienter patologiska förändringar i käkbenen pga bakterier som kvarstannat efter rotfyllning.
Detta har under eras liv sannolikt gett sjukdomar i övriga kroppen. Högt blodtryck och slaganfall eller högt blodtryck och livslång medicinering som ger otäcka biverkningar (där slaganfall ingår som biverkan)
Bara ett exempel på vansinnet inom tandvården.
Man kan knappt besöka denna utan att bli lurad, bara ett fåtal tandläkare med lång erfarenhet förstår hur tandproblem och behandlingar påverkar människans hälsa.
Överdebiteringar är standard, ofta debiteras en fyllningsyta som två.
Mycket sällan vet patienter vad som skett.
mvh / Hans
Linda
Hur går man tillväga om man vill byta tandläkare från privat till ftv- kan man byta när man fått kostnadsförslag på en behandling och hur långt innan avsatt datum måste man då göra det och hur gör man det snyggast?
TandUpplysningen
Hej Linda!
Du kan byta tandläkare precis när du vill – ett kostnadsförslag är inte bindande. Vill du byta är det bäst att ringa återbud till ev. inbokade tider så snabbt som möjligt. Ta kontakt med en klinik som verkar passar dig!
Lycka till!
Jonas
Hej!
jag har privat tandvård. De nästan 7 åren jag varit på samma klinik så har minst 3 ggr hänt att under pågående undersökning har man petat bort gammal lagning. Det känns lite obehagligt att det skett så 3 ggr. Jag börjar bli orolig för den Klinik över att de inte gör jobbet så bra med lagningar. Lagningarna har aldrig lossat av sig självt nån gång, men gör det i samband med undersökningarna. Hur lång livslängd har en lagning egentligen? Ska jag verkligen stå för den kostnaden när Tandläkaren el tandsköterskan petar bort den?
TandUpplysningen
Hej Jonas!
Det finns olika orsaker till att fyllningar måste göras om (karies, frakturer…). En korrekt utförd fyllning utan några defekter brukar inte lossna på grund av att man petar på den. Fråga därför varför man måste göra om fyllningen.
Lycka till!
sebastian
Hejsan, finns det möjlighet att byta till privat tandvård även fast jag bara är 17 år gammal?
Hur länge har jag fri tandvård (Västragötaland)
Tack!
TandUpplysningen
Hej Sebastian!
Visst kan du byta till privattandläkare när du vill – detta är ju en tjänst du betalar för. Enligt Västra Götalands hemsida förlängdes den fria tandvården vid årsskiftet till att gälla ungdomar upp till 23 år. Det är bara att gratulera!
Najah falow
Hej jag har inplanterad alla mina tänder hos en privattandläkare l jag kännar mig att jag talar mig konstig plus jag känsla nånting inte normal i månen liksom t.ex att mina tänder bedövad upp o ner då o då och den som är på upp siden är inte sitter fast och det minnas det rör sig .jag hade varit hos honom innan tio månader sa han till mig att han känner inte att jag parter konstig Jag vet inte fakitisk om han känner eller jag och jag behöver en period att man hans månen passa på .är det tio månader inte tillräckligt och jag fortfarande inte nöjd med . Vad ska jag göra
TandUpplysningen
Hej Najah!
Tack för din fråga. Det låter som att du upplever stora problem med dina tänder. Jag tycker att du ska prata med din tandläkare och beskriva alla de symptom du har, och kanske ta med någon du känner som stöd. Om du ändå inte är nöjd med din behandlare så tveka inte att söka upp en annan tandläkare! Det finns bra hjälp att få.
Lycka till!
Linus
Hej!
Min tandläkare vill ev skicka mig till en cariologiklinik på Karolinska institutet i Flemingsberg.
Är det dyrare att gå till en cariologiklinik, för det är ju specialisttandvård?
Min far ska ev till en protetikklinik, på KI i flempan det första besöket ska kosta 3000kr, han ska inte gå på det, alldeles för dyrt, han behöver implantat.
Jag hade fyra hål i år, därför vill min tandläkare skicka mig dit.
Cariologi är nog ingenting för mig, det man kan göra är skölja med fluor munskölj, har nu tandkrämen Duraphat morgon och kväll. Sköljer fluorsköljning morgon och kväll. Har börjat med mellanrumsborste med fluorgel på.
MVH Linus
Malin
Hej! Jag var igår hos en privat tandläkare och gjorde hela grundundersökningen med röntgen bilder och liknande. Hon sa att jag måste ta bort en visdomstand men den har än så länge inte stört mig.
Kan jag nu byta till folktandvården för att kunna teckna försäkring? Eller finns det någon privat försäkring man kan skaffa få att få hjälp med tandvårdsbidrag?
Jag fick tidigare kirurgiskt ta bort en visdomstand och det kalaset gick på ca 4000 kr totalt och det vill jag gärna försöka undvika att behöva betala.
Vore tacksam för svar.
MVH
Malin
TandUpplysningen
Hej,
när det gäller tandvårdsförsäkringar och bidrag vill jag hänvisa dig till att läsa vad 1177 skriver här. Det som finns är ju högkostnadsskyddet som skulle kunna träda in. Sen när det gäller privata tandvårdsförsäkringar finns ju t.ex. Allra och liknande bolag. Rekommenderar dig att läsa deras villkor för inträde och vad som täcks. Dra ut tänder av medicinska skäl borde ingå.
Mvh
Tandupplysningen.se