Hur du får rena, vita, friska tänder

Vanliga behandlingar och vad de kostar

Tandläkare och tandhygienister bestämmer själva hur mycket deras behandlingar ska kosta. Priserna kan därför skilja sig klinikerna emellan, så ett gott råd är att titta runt och jämföra lite innan man söker vård.

Staten bidrar delvis till kostnaden genom det statliga tandvårdsstödet, som utbetalas av Försäkringskassan. Det består av två delar: ett allmänt, årligt tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd.

Denna ersättning baseras på referenspriser för olika behandlingar, och omfattar inte kosmetisk tandvård.

Lampa som används vid behandling hos tandläkare

En basbehandling / undersökning kostar ofta lika mycket i Folktandvården som hos vissa privattandläkare men för större behandlingar kan det skilja sig mer.

Tandreglering

Vid tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, korrigeras felställda tänders placering i munnen. Detta är möjligt eftersom tänderna sitter fast i små bindvävstrådar istället för att utgå direkt ifrån käkbenet.

Behandlingen måste dock utföras med försiktighet och tålamod – processen kan ibland ta flera år. Det vanligaste tillvägagångssättet är att använda sig av en tandställning.

Det är lättare att reglera tänderna på barn och ungdomar, eftersom de fortfarande växer och är relativt formbara. På vuxna finns det risk för att de justerade tänderna så småningom återgår till där de satt innan, men det behöver inte alltid gå till på det viset.

Hos Folktandvården kostar tandreglering mellan 13.000:- och 26.000:- för en käke, och mellan 21.000:- och 33.000:- för två käkar. Den exakta kostnaden avgörs av hur pass komplicerad behandlingen är.

På de privata klinikerna varierar naturligtvis priserna eftersom tandläkarna har rätt att själva bestämma hur mycket deras tjänster ska kosta. Mellan tummen och pekfingret kan man dock säga att de ligger mellan 14.000:- och 28.000:- för en käke, och mellan 22.000:- och 36.000:- för två.

Implantat

På grund av exempelvis karies, frakturer och tandlossning kan man behöva ersätta de egna tänderna med sådana som sitter fast. Vid implantatbehandlingen sätter tandläkaren in en titanskruv, även kallad fixtur, i käken.

Titan är ett grundämne som kroppen kan ta till sig och göra ”sitt eget”, vilket innebär att det insatta titanet växer in i käkbenet och tjänstgör som tandrötter. Till den lilla skruven kopplas en distans, som är en komponent vars uppgift är att matcha implantatets form med kronans.

Den krona eller bro som ska ersätta den förlorade tanden skruvas så slutligen fast emot distansen.

Implantat är en behandling med lång hållbarhet – vanligtvis sitter de kvar livet ut. Kostnaden för ingreppet ligger hos Folktandvården på ca 3.000 kr per implantat, medan en privat tandläkare kan ta från 6.000-7.000 kr och uppåt.

Priserna beror alltid på hur många implantat som ska sättas in, vilken nivå av arbete som krävs med mera.

Fixturen (implantatet, skruven ) med tillbehör ger ofta en merkostnad för patienten. Rimlig kostnad kan vara mellan 3000-4000:-. Gäller det operation talar vi om andra kostnader.

Exakt prisuppgift beror på vad det är som ska utföras.
Folktandvården följer referenspriset inom allmäntandvården och inom specialisttandvården är det ett påslag med 30%.

Följande ersättningar avser behandling med ett implantat med en krona: operationer allmantandvård 6 920:- och specialisttandvård 8 336:-, krona 7 600:- och 9 880:-.

Dessa belopp är inte vad Du betalar då det utgår ersättning från det statliga tandvårdsstödet enligt ett speciellt regelverk.

Laser

Till de allra flesta behandlingar kan laser användas. Undantaget är de ställen som är fyllda med amalgam, ett ämne som det idag är förbjudet att laga tänder med. Laser är normalt ett helt smärtfritt behandlingssätt, och kan därför vara ett alternativ för tandläkarrädda.

Metoden används bland annat vid behandling av tandvärk, tandlossning samt vid vissa tandblekningar.

Priserna för laseranvändning avgörs av vilken typ av behandling det är som utförs. Som ett exempel kan tandblekning nämnas: hos Folktandvården får man betala ca 2.000 kr per käke, på privatklinik ca 4.000 kr.

Protes

Om man av någon anledning behöver nya tänder kan man skaffa en protes. Det är helt enkelt konstgjorda tänder som man sätter i och tar ur enligt ordination. Det finns både delproteser och avtagbara helproteser att välja mellan.

En delprotes fästes med klamrar eller dylikt mot de tänder man har kvar. En helprotes får man om man helt saknar tänder i någon käke; denna variant kan kopplas fast vid implantat och kallas i så fall för täckprotes.

Protesen ska ersätta såväl tand som käkben, och måste justeras efter ett tag eftersom benkanten den ligger an mot är föränderlig. Får man skavsår av sin protes behöver man också gå till tandläkaren för att korrigera den.

Priset för att få en protes tillverkad kan tyckas högt, men man bör ha i åtanke hur mycket en sådan kan göra för självförtroendet etc. En delprotes för en till tre tänder kostar hos Folktandvården drygt 3.000 kr, och för fyra eller fler tänder får man lägga till en tusenlapp.

En helprotes kostar runt 8.000 kr, där varianten för underkäken är något dyrare än den för överkäken. Hos de flesta privatkliniker gäller i stort sett samma siffror.

Rotbehandling

Ibland kan pulpan skadas på ett sådant sätt, att det blir nödvändigt att göra en rotbehandling. Vanliga orsaker är att pulpan blivit angripen av karies, att en djup fyllning läcker och därmed släpper in bakterier, eller att en tand har utstått trauma av något slag som skadat pulpan.

Symptom på en skadad pulpa kan vara tandvärk, svullnad och känslighet för kyla/värme, men det är inte alltid man kan se dessa tecken.

Vid en rotbehandling rensas först rotkanalerna ut, för att sedan fyllas med det gummiaktiga materialet guttaperka. Eventuellt får man först ett bakteriedödande inlägg att gå runt med några veckor innan själva rotfyllningen görs.

När tanden väl är rotfylld slutbehandlas den, vanligtvis med en ny krona. Skulle dock inte symptomen ha avtagit vid det laget får man gå med en temporär tät fyllning eller krona tills slutbehandlingen kan utföras.

Att få sina rotkanaler upprensade och rotfyllda kostar hos Folktandvården cirka 2.800 kr för en, 3.200 kr för två, och runt 4.000 kr för tre eller fler kanaler. Inom den privata sektorn är priserna ungefär desamma.

43 Kommentarer

  1. Vivi

    Hej! Jag trodde att tandreglering (tandställning) var gratis för barn? Men är det alltså något man måste planera sin ekonomi efter, ifall ens barn skulle ha sneda tänder och behöva tandställning?

    • TandUpplysningen

      Hej! Efter bedömning och urval av en specialist i tandreglering kan barn få en tandställning. Den är då kostnadsfri. Detta gäller inom barn- och ungdomstandvården.

  2. Daniel

    Hej!

    Min fråga gäller implantat.
    Har två kindtänder, en på vardera sida i nedre käken (tand 6, på båda sidor) som varit rotfyllda och där kronan gått sönder helt. Finns alltså ingen tand kvar och roten/benet har fått en dålig diagnos.
    Nu vill jag sätta implantat på båda sidorna på tand 6, kan jag verkligen få någon ersättning eller måste jag betala hela beloppet själv?
    Ringde och frågade en tandläkare på telefon och han sa att jag får stå för allt själv…stämmer verkligen detta?

    Alltså nedre käken, tand 6 på vänster och höger sida vill jag ha implantat på.

    Tacksam för svar

    Mvh
    Daniel

    • TandUpplysningen

      Hej Daniel!
      Huruvida du får betala själv beror på hur långt bak i munnen implantatet ska sitta. Bakom tand 5 måste du mycket riktigt betala hela behandlingen 100%.
      Tack för din fråga!

  3. Erik

    Hej!

    Jag funderar på att förfina mina tänder (har mindre gluggar på sidan och mellan framtänderna) med en metod som på engelska heter composite bonding. Jag har undersökt priser utomlands men vill helst göra detta i Sverige. Vad kostar det per tand i Sverige?
    MVH Erik

    • TandUpplysningen

      Hej Erik!
      Man får anta att det är en vanlig fyllning du menar, något som ofta görs med materialet komposit. Vad en sådan kostar varierar givetvis med var i landet du bor, men som ett exempel kostar en tandfyllning från 650 kr och uppåt i Folktandvården Stockholm.
      Tack för din fråga!

  4. ullis

    vad kostar tandimplantat för både nedre och övre käka ungefär.alltså alla tänder

    • TandUpplysningen

      Hej Ullis!
      Läs gärna här ovan på sidan, under rubriken ”Implantat” står det en hel del matnyttig info om priser. Som där också nämns, beror dock alltid den slutliga kostnaden på flera faktorer: bl.a. hur många implantat som ska sättas in och vilken nivå av arbete som krävs. För att veta säkert krävs det alltså att du rådfrågar just din tandläkare.
      Lycka till!

  5. Anitha Lindqvist

    Skall ha inplantat tand nr 5 hur stor del ersätter försäkringskassan.

    • TandUpplysningen

      Hej Anitha!
      Det är tyvärr inte helt lätt att svara på, då flera faktorer behöver vägas in. Du gör helt enkelt bäst i att gå in på Försäkringskassans hemsida och läsa mer där! Lycka till!

  6. Cia

    Hej!

    Jag behöver implantat för tand 3 och 4 i vänster överkäke.
    Hur mycket av beloppet ska jag betala själv?

    Mvh
    Cia

    • TandUpplysningen

      Hej Cia!
      Är du över 20 år? I så fall betalar du själv upp till 3.000 kr, sedan gäller högkostnadsskyddet. Tand 1-6 omfattas i stort sett alltid av högkostnadsskyddet, men för att vara på den säkra sidan bör du ändå noggrant kolla upp vilka priser som gäller hos din tandläkare.
      Lycka till!

  7. Carolin

    Hej jag har en fråga. När man lagar ett hål i tanden sätter tandläkaren oftast dit någon metall sak som dom skruvar fast på tanden. Varför gör man det? Och när skruvas den bort? Jag tycker den är väldigt obehaglig och ska snart laga ett hål /nyfiken.

    • TandUpplysningen

      Hej Carolin!
      Det du beskriver som sätts på tanden kallas matris. En matris används för att fyllningen ska få rätt utformning, och tas bort när fyllningen är färdig och ska putsas.
      Tack för din fråga!

  8. Ann Cårvell

    Hej! Jag är en kvinna på 47 år , som fram till ca 38 år, hade väldigt fina tänder. Vid 32 råkade jag ut för en bilolycka, så svår , att jag blev förtidspensionerad. Många år som följde kvävdes hög medicinering , och svårigheter att ta mig till tandläkare. Jag har ändå varit så noga jag kunnat på egen hand. Pga bilolyckan , hade jag en period , då jag fick Epelepsiliknande anfall, med påföljd att jag fick brutna tänder på sina ställen. De senaste 3 åren, har jag haft problem med tänderna. Från att i alla fall framtill , vara vita och fina, så ser de nu fasansfulla ut, och jag har fler brutna tänder. Jag vågar inte äta det jag vill och skulle behöva. Då jag nu har en tumör i min bukspottskörtel, som ställer till det för min kropp, så är det viktigt att kunna tugga och få i mig riktig mat och för kroppen att tillgodogöra sig maten. Jag tycker jag är för ung (47år) för att få löständer, och vill gärna ha implantat. Jag lever på förtidpension, men undrar om det finns några bidrag eller fondanslag jag skulle kunna få?? Det som även komplicerar det hela för mig , är att jag har en vansinnig tandläkarskräck. Och har varit nersövd en gång , för att få lagat och tagit tandsten. Detta gjordes i Lund för många år sedan. Snälla svara mig till min mail, om vilka alternativ som finns för mig,vad det skulle kosta med inplantat för 24 tänder. För det börjar bli ohållbart. Jag vet inte ens om jag kommer att få leva så länge till, men jag vill i alla fall möta mitt första barnbarn till sommaren, och utan att se hemsk ut i munnen. Och har jag Gud med mig, och får leva, så kommer jag att leva med ett ständigt leende på läpparna. Och det jag önskar allra mest om jag får inplantat och när allt är läkt, det är…. Att gå in i närmsta affär, köpa mig det största Granny Smith äpple jag hittar, bara för att få bita i och faktiskt känna att jag kan. Väntar ivrigt på svar. Mvh Ann Cårvell

    • TandUpplysningen

      Hej Ann!
      Tack för ditt fina meddelande. Det är verkligen tråkigt att höra om allt du har råkat ut för. Det låter på din ton som om du ändå lyckas hålla hoppet uppe, det är en väldigt fin och värdefull egenskap. Vad gäller din fråga om bidrag så är det snarare något du bör vända dig till Försäkringskassan med, så att de kan hjälpa dig vidare. Hoppas verkligen att du kan få det du behöver!
      Stort lycka till!

  9. Natalie

    Hej!

    Jag verkar ha ett hål mellan ett par av mina tänder, igår när jag skulle ta tandtråd så gick några små flisor av tanden av vilket fick mig att kolla närmare, det ser svart ut mellan de två tänderna, men det gör inte ont men känns nu lite vasst och ovant.

    Vad är det för behandling som kommer krävas och vad kan jag förvänta mig att den kostar?

    • TandUpplysningen

      Hej Natalie!
      Är det karies så behöver du göra en vanlig lagning hos tandläkaren. Eventuellt kan också en plastfyllning mot det kantstötta på tanden bli aktuell, beroende på hur mycket skadad den är. Priserna för behandlingarna varierar, bl.a. beroende på om det är folktandvård eller privat, men räkna med ca 700-800 kr för lagningen och ca 1000-2000 kr för fyllningen.
      Obs som sagt att priserna är ungefärliga, hör dig för med din tandläkare om vad som gäller!
      Lycka till!

  10. Camilla

    Hej! Min tand är död där bak i munnen. den har varit död i några år. Vad kan det kosta att ta ut den? På tandakuten i somras sades det att tanden var död. Behöver jag boka en undersökning eller kan jag bara boka en tandutdragning?

    • TandUpplysningen

      Hej Camilla!
      Tack för din fråga! Det är tyvärr svårt att ge dig någon exakt prisuppgift. Gå till tandläkaren för att få ett kostnadsförslag – en del tandläkare erbjuder behandlingen på avbetalning. Så länge du inte störs nämnvärt av tanden är det ju inte heller helt brådskande att dra ut den, om det skulle vara så att du inte har råd just nu.
      Lycka till!

  11. Tina

    Hej!
    Jag fick nyligen veta att jag hade 3 döda framtänder. Visserligen inga hål eller fysisk skada, så det kom som en chock. Min tandläkare sa då åt mig att boka in 3 tre tider för rotfyllning.Jag är väldigt ung, 20 år. Jag har läst mycket om att tänderna tappar färg när de är döda. Jag vill inte gå runt med grå framtänder,är det inte bättre att dra ut dom och sätta in implantat eller fasader? Har dessutom tandställning just nu, kan det vara så att tandställningen har skadat mina framtänder? Mvh

    • TandUpplysningen

      Hej Tina!
      Tack för din fråga! Oftast behandlar man döda tänder genom att borra upp ett litet hål på baksidan, som efter rotfyllningen försluts med en plastfyllning. Tänderna behöver därmed inte bli gråa och fula. Att ha kvar den egna tanden är i princip alltid bättre än en protetisk ersättning. Implantat bör användas endast om de egna tänderna inte går att behandla med ett bra resultat. Att tandställning orsakar problemet med tänderna är mycket ovanligt!
      Stort lycka till!

  12. Niklas

    Hej !

    Jag har en framtand som är sned som jag gärna skulle vilja göra något åt. Kan man dra ut den och sätta dit en guld/silver tand? Och isåfall vad skulle det kunna kosta?
    Med vänlig hälsning Niklas

    • TandUpplysningen

      Hej Niklas!
      Normalt rättar man till sneda framtänder genom sk tandreglering, dvs inte genom att dra ut dem och ersätta med guldtänder. Tandreglering ingår inte i tandvårdsförsäkringen, och hur mycket det kan kosta varierar beroende på ingreppets art och omfattning. Vänd dig till din tandläkare för att få koll på vad som gäller i ditt fall!
      Lycka till!

  13. J-E Almqvist

    Hej

    Jag har slagit ut min ena framtand, till hälften ungefär. Denna ett ganska ”rent” brott och tanden är inte skadad i övrigt. Jag vill helst ha guld men det blir för dyrt. Tandläkaren vill sätta dit porslin för att det håller bäst och ser naturligt ut. Jag vill inte att det ska se naturligt ut, jag vill att det ska synas att det är en lagning för att påminnas om vad jag råkat ut för. Finns det någon annan metall man kan sätta dit, helst en som blänker?:)

  14. A Lithberg

    Har två tänder i överkäken som behöver rotfyllas och sättas kronor på, vad skulle det kosta ungefär efter högkostnadsskyddet. Mvh, Tackar på förhand

    • TandUpplysningen

      Hej!
      Tack för din fråga. Kostnaden beror på lite olika saker: om du söker folktandvård eller privat exempelvis. Du får med andra ord höra dig för där du ska genomföra behandlingarna, men räkna med åtminstone några tusenlappar efter högkostnadsskydd.
      Lycka till!

  15. Daniel

    Kan man på någotvis ersätta skadade tänder med typ guld/silver ränder? Isåfall gör alla tandläkare de eller är de bara speciella? Tack på förhand!

  16. Christina Holmström

    Hej! Har ett problem med tand 2 höger. Kan man sätta implantat i bara en tand? och ungefär vad kostar det?
    Vänligen Christina.

  17. jerker lundberg

    Hej! Jag fyller snart 70 och har tre titanskruvar implnterade i Bolivia, men planerar att sätta kronorna i Sverige. Det handlar endast om kindtänder, två i höger överkäke och en i vänster underkäke. Vad kan dessa tre kronor kosta mig inklusive arbetet för att sätta in dem?

  18. Jenny

    Hej
    Jag tappar eller rättare sagt, tändernagår av vid tandköttet i överkäken har just nu 7st kvar och d kommer ramla ut vilken dag som helst
    Tandläkaren trodde det berodde på min medicinerig, vi diskuterade implantat och jag skulle få komma till en käkspecialist för mätning av käkbenet. Hur mkt kan det kosta för helt implantat i överkäken?
    Finns det nåt bidrag man kan få?
    Känns tråkigt att betala en massa igen då jag gjorde delproteser uppe o nere för ca 1 år sedan.
    Mvh jenny

  19. Ledsen

    Hej. Igår gick min tand lite sönder när ja höll på att äta på ett fullkornsbröd . Vet du vad det kommer kosta om ja lagar den . Den e längst upp på sidan på en av framtanden . Där hade jag en gång lagat den så tror de e biten som blivit lagad som gått av . Mvh

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      TandUpplysningen

      Att sätta in en ny tand kostar kring 3-6.000 kr. Om du har en försäkring och kan få ditt försäkringsbolag att godkänna det så betalar du bara självrisken. En bedömning hos tandläkare behövs innan försäkringsbolaget kan ta beslut.
      Mvh
      Tandupplysningen

  20. Linda

    Hej,
    Tand nummer fem i min nederkäke, en mjölktand som aldrig blivit en vuxentand, är nu utdömd. (Jag är 38 år) Tandläkaren (folktandvården) rekommenderar att jag drar ut den och ersätter med ett implantat med titanskruv. Hon hävdar att käkbenet är fint osv och inte ska vara något problem för att göra implantat i. På min fråga vad det skulle kosta fick jag svaret 15-20 000 kr. En summa jag tog för given var innan högkostnadsskyddet. När jag nu pratade med folktandvårdens reception hävdade de att alla priser som nämns är med högkostnadsskyddet borträknat. Kan det verkligen stämma att jag efter högkostnadsskydd betalar 15-20 000 kr för uttag av tand och implantat med krona och titanskruv?

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      TandUpplysningen

      Den typ av ingrepp du beskriver låter som ett ingrepp av estetisk karaktär och inte av hälsoskäl. Antar att din mjölktand fungerar bra och inte orsakar några problem för dig? Då är det nog tyvärr så att man måste betala så där mycket för att byta den.

      • Linda

        Tack för svar, men nej tanden är alltså utdömd av tandläkaren. Ett stort hål i som tandläkaren inte vill laga pga att den kommer att å sönder då. Så nej, det är inte ett estetiskt ingrepp. hade det varit det så hade jag alla gnager förstått prisförslaget.

  21. Florencio garces Segura

    Hej, jeg skal have lavet en delprotese med tre tænder i overmunden. Den protese jeg havde er ødelagt på grund af et fald. Jeg har gipsaftryk. Hvor meget vil det koste at lave. ? Det er en delprotese med bøjler jeg taler om .

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      TandUpplysningen

      Hej, det är svårt att svara på. Det beror så mycket på dels vilken tandläkare du går till men också vilket material dina tänder ska tillverkas i. Vi hänvisar dig till att fråga din tandläkare för prisuppgift.
      Mvh
      Tandupplysningen.se

  22. Robert

    Hej, jag gjorde en op. när jag var 18år pga. grovt underbett. Vad jag fick till mig senare var att tandrötterna var förkortade med 3/4 och att det innebar att jag troligtvis skulle drabbas av för tidig tandlossning. Då jag nu är 37år och kan börja ana att det närmar sig så är min fråga: Vad kommer det att kosta, eftersom jag kommer att behöva helt nya tänder uppe och nere samt hur går man tillväga när det börjar att lossa. Plockar man ut allt på en gång eller väntar man in att det har lossnat ett par stycken? Är det viktigt att jag går och gör ett tandavtryck innan?

  23. Miranda

    Hej! Jag har en tand som sitter lite snett över min andra framtand. Kan man be om att endast få en omplacerad så den sitter parallellt med den andra framtanden och kanske ha en avtagbar tandställning? Jag känner inget obehag med mina tänder utan det är mest för att jag vill ha dem raka.
    Ungefär hur mycket hade detta kostat? Jag är 18 år.

    • Kommentar av inläggsförfattaren

      TandUpplysningen

      Hej Miranda,
      det här är tyvärr en fråga som vi inte kan svara på. Har inte tillräcklig kunskap för det utan måste hänvisa dig till tandläkare. Kolla med folktandvården eller en privat tandläkare i närheten där du bor. De behöver nog se hur tänderna ser ut för att kunna bedömma det hela.