Hur du får rena, vita, friska tänder

Om man slår ut en tand

Ibland vill det sig så illa att man ramlar eller får ett slag, som leder till att man slår ut en tand. Det är lätt att drabbas av panik, men man gör klokast i att försöka hålla sig lugn och agera snabbt. Det man bör göra om man slår ut en permanent tand är att kontakta sin tandläkare, och sedan ta sig dit så fort som möjligt.

Det bästa är om man kan försöka sätta tillbaka sin tand själv, efter att först ha tagit bort eventuellt smuts med vatten eller steril koksaltlösning. Lyckas man inte sätta tillbaka den kan man förvara den utslagna tanden i mjölk, under tungan eller i ett glas med spott på vägen till tandläkaren. Det är med hjälp av mjölk eller egen saliv som man bäst förhindrar att tanden torkar ut.

Det kan vara svårt att få en utslagen tand att läka, men ju fortare man kommer till tandläkaren desto bättre chanser har man. Vad tandläkaren gör är att försöka flytta tillbaka den permanenta tanden till det ställe där den satt. Med hjälp av plast och en speciell fixationstråd fäster han eller hon tanden i de tänder som sitter bredvid.

Därefter ska tanden få vara så under en period om en till tre veckor. Rotfyllning av den utslagna tanden kommer behöva göras ett antal gånger framöver. I vissa fall har dock tanden blivit så skadad att man så småningom förlorar den. Den kan i så fall ersättas med ett implantat.

Om ett barn slår ut en tand

Det är lätt hänt att ett barn som leker ramlar och slår ut en tand. Detta är vanligare bland pojkar än bland flickor, och händer oftast i en ålder av 2-3 år. För att undvika utslagna tänder, som i vissa fall kan leda till framtida tandskador, kan man skaffa tandskydd i plast till sitt barn.

Detta är speciellt viktigt om barnet håller på med någon sport där det finns risk för tandskador, samt om barnet har utstående framtänder. Om olyckan varit framme och barnet har slagit ut en tand, bör man alltid kontakta tandvården.

Är det fråga om en permanent tand ska den förvaras i mjölk eller saliv under färden dit. Hur tandläkaren sedan kommer att behandla beror lite på vad det är för slags tand som har slagits ut.

En mjölktand som har blivit utslagen ska aldrig sättas tillbaka, eftersom det då finns risk att skada den permanenta tand som ska bildas där. Sitter mjölktanden bara löst kan den ofta få sitta kvar. Har den istället hamnat snett på ett sådant sätt att barnet inte kan bita ihop ordentligt, blir man tvungen att ta bort den.

Har barnet hunnit få sina permanenta tänder, och det är en sådan som blivit utslagen, så är det först och främst väldigt viktigt att man genast tar sig till tandläkaren. Ju förr man får behandling, desto bättre.

En utslagen permanent tand försöker man sätta tillbaka, med samma metod som på en vuxen. Är det bara en bit av en permanent tand som har slagits av så limmar man antingen fast det lösa, eller så använder man plastfyllning för att rekonstruera tanden.

Har olyckan gjort att tandens pulpa blottlagts måste denna behandlas för att undvika infektioner.

9 Kommentarer

  1. Karl

    Om jag slår ut en tand som jag också förlorar, vad händer då?

    • TandUpplysningen

      I så fall kan tandläkaren ersätta den naturliga tanden med ett tandimplantat. Ett sådant implantat innebär att en konstgjord tand fästs i konstgjorda rötter.

  2. Marcus

    Hejsan, jag slog ”in” en tand för ca 6 år sedan. Den lossnade aldrig helt utan blev bara inslagen i munnen. Och nu har det börjat kännas som att den sitter lite löst, kan röra på den lite. Inbillar jag mig bara? Eller bör jag sök upp en tandläkare?

    • TandUpplysningen

      Hej Marcus!
      Har ingen tandläkare tittat på tanden sedan olyckan? Då kan det absolut vara läge att konsultera vid det här laget. Är det ”bara” så att tanden plötsligt blivit lös kan det ändå vara aktuellt med ett besök hos tandläkaren, för säkerhets skull. Kanske har tanden fått ett angrepp av något slag, eller så är den på väg att lossna helt, eller så är det ingenting konstigt över huvud taget. För din munhälsas skull kan det dock oavsett vilket vara klokt att rådfråga ett proffs!
      Lycka till!

  3. Cecilia Andersson

    Jag har gnisslat och bitit sönder en kindtand.Pulpan är blottad.
    Jag har en tid i början av september( då jag redan
    bet sönder delar av den för ett par veckor sedan).
    Kan jag vänta med lagning eller är det riskfyllt?
    Jag har en tid hos en klinik för tandvårdsrädda, och
    vill helst vänta om det är möjligt.
    Med vänlig hälsning,
    Maria.

    • TandUpplysningen

      Hej Maria!
      Vid tandskada behöver du söka tandläkare så snart som möjligt, men jag antar att du har informerat dem på kliniken för tandvårdsrädda om vilken typ av skada du har. Så länge du inte har olidligt ont, och tandläkaren är okej med det, kan du invänta din tid i september. Skulle smärtan öka bör du dock söka så snart som möjligt.
      Tack för din fråga!

      • Cecilia Andersson

        Tack för Ert svar. Jag hade dock uppskattat om Ni hade svarat tidigare.
        Nästan en månads väntetid anser jag vara under all kritik, som tur är har en kompetent tandläkare redan givit mig ett svar.
        Med vänlig hälsning,

        Maria.

  4. Josefin Nilsson

    Hej. Min pojke var 2,5 år när han på nyårsdagen slog in sin ena framtand. Åkte direkt till tandläkaren som röntgade den, och bad oss avvakta. Nu har den börjat komma ner och är nästan helt utvuxen igen. Var på återkontroll igår och tandläkaren tar ny röntgen och ser då att mellan roten på mjölktanden och den nya tanden är det svart istället för vitt på bilden. Han säger att det svarta är var och att tanden måste dras ut. Vet inte om jag litar på min tandläkare som är 65 år gammal. Hur ska jag göra? Kan man inte bota infektionen? Måste tanden verkligen dras ut??

    • TandUpplysningen

      Hej Josefin!
      Jag tror att du kan lita på din tandläkare – att han är gammal talar ju dessutom snarare för att han har desto mer erfarenhet än en yngre kollega. Med detta sagt, så tycker jag att du ska lita på din magkänsla och ev höra med en annan tandläkare för en second opinion!
      Lycka till!