Att gnissla tänder är inte bara en metafor för missnöje eller avundsjuka. Tandgnissling är också något som många gör omedvetet i sömnen och som ger besvär av olika slag.
Man räknar med att mer än 10 procent av alla vuxna människor lider av tandgnissling, som även kallas för bruxism. Exakt hur vanligt det är kan dock vara svårt att veta, eftersom många pressar tänder utan att veta om det.
Bland de som gör det är det uppskattningsvis lika vanligt hos män som hos kvinnor. Under den tid då barn växer och får sina mjölktänder är det också vanligt att de gnisslar tänder. De små tänderna är mjuka och slits snabbt ned, och ljudet som uppstår av det kan vara ganska starkt.
Detta brukar avta när barnet når sjuårsåldern, men man tror att barn som gnisslar eller pressar tänder löper något högre risk än andra att göra det även i vuxen ålder.
Det medicinska samlingsnamnet bruxism innefattar både tandgnissling och tandpressning – två slags besvär som skiljer sig något åt. Det som kännetecknar tandgnissling är att tänderna i underkäken gnider sig emot de i överkäken, på ett sådant sätt att ett gnisslande oljud bildas. Detta sker i de flesta fall när den drabbade sover.
Tandpressning
Tandpressning å andra sidan karakteriseras av att man biter eller pressar samman käkarna. Detta kan ske både när man sover och när man är vaken. Det är normalt att tänderna i underkäken och överkäken har kontakt med varandra då och då, framför allt vid de tillfällen då man tuggar någonting.
Käkarna hos en person som lider av bruxism nuddar vid varandra betydligt oftare än så, och under längre stunder. Bruxism förekommer oftast i intervall, som är av varierande längd och inträffar med olika långa mellanrum.
Ett tecken på att man pressar tänder är vad som kallas för ”eklövstunga”. Det är märken som uppträder i tungan och får den att se ut som ett eklöv.
Tandgnissling när man sover
Om man gnisslar och pressar tänder när man sover brukar det i synnerhet ske under vissa sömnstadier. De gånger man går över ifrån djup till ytlig sömn är kritiska tidpunkter – här förändras både aktivitet i hjärnan, hjärtats slagtakt och blodets genomströmning. Bruxismen uppträder gärna i samband med dessa fysiologiska förändringar.
Anledningen till att man kan pressa eller gnissla tänder under sömnen är fortfarande något oklar. Man känner emellertid till ett antal faktorer som gör att sömnen blir lidande, och som kan bidra till bruxism. Exempel på sådana saker är framför allt stress och oro, men också rökning och alkohol.
Droger, läkemedel och även neurologisk sjukdom kan också orsaka tandgnissling nattetid. När besvären uppträder på dagen brukar det handla om att man pressar, snarare än gnisslar, med tänderna.
Även här är orsakerna inte helt klarlagda, även om man tycker sig se samband med en stressfylld tillvaro. En sak som inte alla känner till, är att vissa miljöer faktiskt kan vara extra ohälsosamma för den som lider av bruxism.
Om man gnisslar eller pressar tänder och arbetar i en miljö med lågt omgivande pH-värde, eller med mycket partiklar i luften, kan detta öka på den nedslitande effekt som bruxism har på tänderna. Man bör med andra ord känna till att tandnötning i vissa fall kan bli godkänt som en arbetsskada.
Att bruxism nöter på tänderna är inte speciellt svårt att föreställa sig. Symptomen skiljer sig dock något åt, beroende på om det är tandgnissling eller tandpressning man besväras av.
Gnissel sliter på tänderna
Ett återkommande gnisslande av tänder visar sig så småningom i form av nötta ytor på framför allt fram- och hörntänder. Kanterna på de utsatta tänderna kan ibland bli vassa, vilket man kan behöva fixa till hos en tandläkare.
Män som lider av tandgnissling får mer nötning på sina tänder än vad kvinnor gör. Även ålder spelar roll för hur mycket och hur snabbt slitaget visar sig. Ju äldre man blir desto längre tid har ju tänderna slitits under, och med andra ord hunnit utsättas för ett större slitage.
Alla har dock olika hårda tänder, så hastigheten på förloppet skiljer sig åt även inom samma kön och åldersgrupp. Något som kan vara värt att notera är att en sur miljö i munnen kan påskynda slitaget.
Vet man med sig att man gnisslar tänder bör man alltså försöka undvika sura drycker, frukter och dylikt. Fiberrik kost är också något som kan snabba på nedslitningen, precis som en otillräcklig salivproduktion. Fluor däremot stärker och skyddar tänderna och är därför att rekommendera.
Förebygga slitage från tandgnissling med bettskena
En bettskena ska utformas efter käken och blir därför unik för varje individ. Skenor kan tas fram av tandläkare som först gör en avgjutning. Såna skenor kan kosta ett par tusen kronor.
Det finns idag även möjlighet att köpa formbar bettskena på apoteket. Ekulf Nightguard är en sådan som inte kostar alltför mycket. Det är värt att testa för att få bättre nattsömn och undvika huvudvärk.
En annan tillverkare är Antibite som är en universalprodukt gjord av CE-godkänd EVA-plast och som man anpassar själv hemma med hjälp av varmt vatten.
Pressa tänder kan leda till överbelastning
Om man ofta går och pressa ihop sina käkar kan det leda till att delar av dem blir överbelastade. Detta kan i sin tur många gånger innebära större besvär än vad tandgnissling ger.
Man kan få svårt att gapa ordentligt, samt uppleva ständig värk i stil med träningsvärk kring muskulaturen kring käkpartiet. Man kan också känna värk i en eller flera tänder, vid tinningarna och kring pannan.
Många får ont när de tuggar eller gapar, och upplever obehag av de ljud som kan uppstå vid öppning och stängning av munnen.
Att ställa diagnosen bruxism
Diagnosen bruxism ställs på olika sätt beroende på om det är gnissling eller pressning som är problemet. Den som gnisslar tänder vet inte alltid om det själv, eftersom det sker medan man sover.
Ibland kan man upptäcka att tänderna har kortats ned eller fått förändrade kanter, men oftast är det ens behandlande tandläkare som noterar att tänderna är lite väl nedslitna.
Han eller hon bör då skaffa sig en aning om hur snabbt tänderna håller på att slitas. Detta görs genom att låta tillverka gipsmodeller av både tänder och käkar, och ett tag senare jämföra dem med hur tänderna ser ut då.
Visar det sig att processen går snabbt, och att man kanske dessutom har ont av sina käkmuskler eller käkleder, kan man behöva skaffa en bettskena. En sådan provas ut av en tandläkare och ska därefter kontrolleras med jämna mellanrum.
Man använder skenan när man sover, och efter några månaders regelbundet användande brukar besvären ha minskat rejält.
Den som pressar tänder är inte heller alltid medveten om det, oavsett om det sker när man är vaken eller när man sover. Stelhet och spänningar kring käkpartiet kan tala för att man pressar tänder, så vid sådana symptom bör man alltid informera sin tandläkare.
Han eller hon tar sig då en titt på hur käkarnas muskulatur och leder fungerar, på vilket sätt man biter, hur stort man kan gapa med mera. Tandpressning utsätter käkarna för statisk belastning, och det finns behandlingsprogram som är till för att ”lätta på trycket” för berörda muskler.
Man gör då speciella rörelser med underkäken, och gör man det regelbundet så märker man ofta resultat efter bara någon vecka. Även vid tandpressning kan en bettskena vara en god idé, då den verkar som en stötdämpare mellan de hoptryckta tänderna.
Först bör tandläkaren dock ha kontrollerat om det finns ojämnheter på tänderna, och i så fall slipat bort dem. Ojämna ytor och tänder som sitter snett kan nämligen förändra bettet, på ett sådant sätt att det ökar påfrestningen på käkens leder och muskler.
Jens
Kan tändernas rötter och fäste påverkas av tandgnissling?
TandUpplysningen
Om man lider av bruxism och därmed gnisslar tänderna länge och frekvent, kan konsekvensen bli att tänderna bokstavligen mals ned. Då förstörs omgivande käkben och tandkött, det vill säga: ja, tandens fäste kan absolut påverkas av tandgnissling.
Hannah
Är det normalt att ha ont länge vid tandpressning? Kan tänderna börja ”röra” på sig om man pressar tänder?
TandUpplysningen
Hej Hannah!
Ja, vid tandpressning får man ont, bland annat eftersom musklerna tvingas till konstant arbete. Detta kan i sin tur bidra till symptom som spänningshuvudvärk och stel nacke.
Vad som händer när man pressar tänder är att tänderna maler mot varandra, med ett mycket stort tryck. Detta tryck leder till små, små sprickor där så småningom hål kan uppstå.
Har du fler frågor gällande tandpressning är du välkommen att höra av dig igen!
chris
hur e det med som här body gyard skenerna ska inte tandläkaren bygga en åt en istället för tjafsa med en då det är nödvändigt
TandUpplysningen
Hej Chris!
Skulle du kunna utveckla din fråga lite närmre?
liza
Kan man oxå få ilningar i tänderna av tandpressning jag både biter och pressar framtänderan känns lite lösa men lider mer av minga ilningar i framtänderna. Kan det hänga ihop?
TandUpplysningen
Hej Liza!
Tack för din fråga. Det stämmer, man kan mycket riktigt få ilningar i tänderna av tandpressning. Därför bör du försöka bli av med tandpressningen – det kan dessutom ge värre symptom än ilningar.
Lycka till!
Liza
Ni skriver allvarligare än ilningar jag har surr och pirr i läpp och upp mot näsan. Kan oxå vissa dagar kännas i mitt öga kan detta hänga ihop med bruxism?
TandUpplysningen
Hej Liza!
Ja, det stämmer som du säger. En vanlig orsak till ilningar i tänderna är sprickor, något som tandpressning/-gnissling i sig kan orsaka. När du sedan belastar tanden kan sprickan vidgas ytterligare, vilket bara förstärker de obehagliga ilningarna.
Tack för din fråga!
Daniel
Om man har ett visst slitage på framtänderna i över & underkäken pga tandpressning hur kan man fixa det? Hur gör tandläkaren, lagas dom med plast?
TandUpplysningen
Hej Daniel!
Först och främst är det viktigt att jobba förebyggande, om skadorna inte hunnit bli så stora. Till exempel, är orsaken ett ojämnt bett kan tandläkaren slipa och/eller bygga upp tandemaljen för att åstadkomma ett jämnare bett.
När det gäller ren lagning får tandläkaren ta sig en titt på hur stor skadan är, och därefter välja lämplig metod. Rådfråga därför din behandlare om du vill veta exakt hur det kommer att gå till.
Lycka till!
Karina
Om man får ilningar på ovansidan av de nedre framtänderna, och man vet att man gnisslar tänderna i sömnen, kan ilningarna bero på det, och kan man åtgärda det? Känns som att det är för sent för att bara förebygga. Använder tandkräm för ilningar men ilningarna känns för det mesta ändå; behöver inte dricka kallt eller andas kall luft för att det ska kännas.
TandUpplysningen
Hej Karina!
Mycket riktigt kan ilningar i tänderna ha orsakats av tandgnissling. När du pressar eller gnisslar tänderna kan nämligen sprickor bildas, vilket gör att risken för ilningar ökar (eller befintliga förvärras). Man kan då behandla själva roten till problemet, dvs tandgnisslingen. Detta kan göras både på medicinsk väg och med psykologisk behandling.
Lycka till!
Adel
Hej
Jah har hört att en orsak bakom ett tillbakadraget tandkött kan vara tandgnissling/tandpressning. Stämmer detta och kan tandköttet repareras i så fall??
MVH
Adel
TandUpplysningen
Hej Adel!
Ja, detta stämmer absolut. När du gnisslar eller pressar dina tänder kan små sprickor bildas i dem. Dessa kan i sin tur ge upphov till ilningar eller tandvärk. Om du redan har sprickor riskerar belastningen dessutom att förvärra ilningarna där, eftersom sprickorna då vidgas så att ämnen kan läcka in och reta tandens ”smärtnerv”.
Tack för din fråga!
Fiona
Så fort jag kommer till tandläkaren så vill jag bygga upp tandemaljen på mina framtänder!
-frågan är: Är det min vilja om jag vill slipa elr bygga på tandemaljen elr är det dom som bestämmer om man ska fixa sina tänder elr inte…
Jag vill verkligen fixa mina framtänder!.
TandUpplysningen
Hej Fiona!
Det är tandläkaren som, efter undersökning, avgör om en viss åtgärd är nödvändig eller inte. Sedan finns det alltid möjlighet för dig att diskutera alternativ som kosmetisk tandvård etc, vilket i så fall naturligtvis kostar extra.
Tack för din fråga!
Linda
Å vilken bra sida! Har ett gäng frågor jag funderar över. Är tandpress speciellt kopplat till en viss sovställning om man ligger på sidan eller rygg? Om man pressar/gnisslar tänder varje natt, kan det leda till att man blir tröttare på morgonen? Jag har en lätt avdomnad känsla i framtänderna som är konstant varje dag.Kan det vara kopplat till tandpress? Sedan står det att man kan få problem i nacke men kan man om man går länge med detta problem även känna av i rygg, bröstkorg?
TandUpplysningen
Hej Linda!
Tack för ditt beröm. Huruvida tandpress är kopplat till en viss sovställning är en intressant tanke, som jag tyvärr saknar kännedom om. Att pressa tänderna nattetid kan göra att man får huvudvärk, vilket i sin tur kan upplevas som en ökad trötthet på morgonen. Den avdomnade känslan kan likaså vara ett symptom, och ofta kan man erfara tandvärk i en eller flera drabbade tänder. Sist men inte minst: tandpressning kan mycket riktigt resultera i påfrestningar på nacke och rygg.
Tompa
Jag pressar tänderna tvångsmässigt i vaket tillstånd, förmodligen neurologiskt betingat. Sovande vet jag ej något om. Tre kindtänder i överkäken har hittils spruckit och är utdragna, en fjärde på väg och ska förmodligen rotfyllas. Jag har även stel nacke. Funderar även på implantat för de förlorade tänderna.
Hur ska jag bli av med tanpressningsproblemen? Jag är 55 år.
TandUpplysningen
Hej Tompa!
När man har symptom som stel nacke bör man se till att söka upp en tandläkare för att få hjälp. Det finns en rad olika behandlingsåtgärder, som bettskena, sjukgymnastik och träningsprogram, så misströsta icke!
Lycka till!
Karin
Hej.
Jag har haft ensidig huvudvärk över tinningen en längre tid och varit till diverse utredningar. Efter att både sjukgymnast och kiropraktor ”funnit” att min käke på ena sidan ”klickar” och är väldigt överspänd samman med översta delen av nacken, har jag nu varit hos tandläkaren och fått bettskena, då de misstänker att jag pressar tänderna. Ska bli väldigt spännande att prova ut bettskenan. Hur lång tid tar det innan jag evn märker skillnad med tanke på huvudvärken? När man har bettskenan på, ska käken vara i ”position” då och inte ”klicka ut”? Tack för en väldigt bra sida.
TandUpplysningen
Hej Karin!
Tack för din fråga. Hur lång tid det tar innan du märker skillnad är givetvis väldigt individuellt. Se till att fortsätta kommunicera med din tandläkare om hur din bettskena fungerar – har du frågor eller behöver justeringar bör du inte tveka att vända dig dit.
Lycka till!
Moa
Hej! Jag både gnisslar tänderna på nätterna och pressar tänderna under dagarna. Dessutom händer det ibland något konstigt på nätterna, jag skjuter fram underkäken en bit så att framtänderna kan pressas ihop, och sen pressar jag allt vad jag kan. Jag gör det i sömnen, och det gör naturligtvis jätteont, så tillslut vaknar jag pga smärtan.
Min tandhygienist vill att jag ska skaffa en bettskena, men det kostar över halva min månadsinkomst, finns det någon möjlighet till ekonomisk hjälp för att få bettskena??
TandUpplysningen
Hej Moa!
Vad gäller ersättning för bettskena utgår sådan till viss del från det statliga tandvårdstödet, men resten måste du mycket riktigt betala själv. För att ev få ta del av övrig ekonomisk hjälp måste du ta kontakt med sociala myndigheter.
Tack för din fråga!
Jonna 17år
Hej! Jag både pressar och gnisslar tänder tvångsmässigt, natt som dag. Fick en mjuk bettskena som jag bet igenom inom en vecka och har nu en hård som jag haft i ca två år.
Här läste jag att tandläkaren ska slipa ner eventuella ojämnheter på tänderna, vilket min tandläkare inte gjort. Hon slipar istället själva skenan så att den är lika ojämn som mina nedre framtänder(som hon bekräftat slitits ner betydligt utav de övre). Är detta rätt utav henne?
TandUpplysningen
Hej Jonna!
Vanligtvis slipas bettskenan för att passa mot befintliga tänder. Ibland måste man också göra mindre slipningar på tänderna, om det är så att de skapar låsningar i bettet. Du kan alltså känna dig lugn med att din tandläkare vet vad hon gör.
Tack för din fråga!
Elin
Hej,
Jag gnisslar väldigt mycket tänder om nätterna (mina vänner och sambo säger att det låter som att tänderna ska gå av). Har tidigare tagit upp det med min tandläkare men har inte fått hjälp eftersom jag inte har haft slitage på tänder eller haft huvudvärk/stel nacke och sånt dagarna efteråt.
Förra veckan vaknade jag upp och hade ont i höger kindben, vid ett visst länge då jag gapar så gör det ont, jag kan inte heller bita ihop tillräckligt hårt för då gör det ont. Jag har alltså gått runt med det onda i över en vecka snart. Bör jag kontakta tandläkaren? Funderar på ifall jag har fått en inflammation?
Tacksam för svar snarast!!
TandUpplysningen
Hej Elin!
Det onda behöver inte nödvändigtvis ha med tandgnisslingen att göra. Dock kan det vara en bra idé att konsultera tandläkaren, eftersom du haft ont såpass länge nu. Känner du dig orolig är det bättre att ta det säkra före det osäkra.
Lycka till!
Lisa
Kan tänderna kännas lite ”lösa” av tandpressning? Det knäpper liksom lite i rötterna (framtänderna i överkäken), eller hur jag nu ska förklara det, framför allt på morgonen och efter att jag ätit. Efter en stund går det över. Känner alltså inte att tänderna rör på sig egentligen, utan när jag trycker på dem med tungan klickar/knäpper det lite/känns som ett tryck som går bort. Har inga anmärkningar på mina tänder, inga skador syns eller så, har bara lite tandsten.
TandUpplysningen
Hej Lisa!
Tandpressning kan mycket riktigt göra att tänderna känns lösa. Gå därför gärna och be din tandläkare att ta sig en titt på dina tänder – ju förr man upptäcker eventuell bruxism desto bättre!
Lycka till!
Frida
Hej. Jag misstänker att jag har fått sprickor i mina hörntänder (ser ut som svarta, smala streck). Det ilar dock inte, så jag misstänker att de inte hunnit bli så djupa än. Jag både gnisslar och pressar tänderna rätt hårt har jag fått höra.
Finns det något receptfritt som jag kan köpa någonstans att lägga på, eller råder du att jag besöker tandläkaren?
TandUpplysningen
Hej Frida!
Ju tidigare du får hjälp med din bruxism desto bättre är det, så mitt råd är absolut att uppsöka en tandläkare. Så kan ni förhoppningsvis komma fram till en mer långsiktig lösning än något eventuellt receptfritt ”quick fix” kan bidra med.
Lycka till!
ak
Hej. Kan tandpressning ge värk i ett öra?
TandUpplysningen
Hej!
Tandpressning orsakar spänningar som kan ge många olika sorters värk, så javisst. Värk i tänder, käkleder och huvud är vanligare, men det är absolut troligt att symptomen även kan upplevas som en form av öronvärk.
Tack för din fråga!
ak
Hej fick extrem huggsmärta i örat vid utdragning av tand i underkäken därefter haft värk i käke och öra. De vill få det till tandpressningsproblem men jag tror på nervskada då det hjälper med T. Lyrica. Vad tror ni? Hjälper Lyrica emot tandpressning
TandUpplysningen
Hej!
Det bästa är om du lyssnar på din tandläkare i detta fall, då vi har svårt att agera ”second opinion” utan att ha sett just din journal. Alternativt att du rådgör med en annan tandläkare, om du inte är nöjd med den du har.
Tack för din fråga!
Matte
Hej. Jag både gnisslar tänder på natten och biter ihop på dagarna har jag kommit på. Jag använder betskena på nätterna. Jag har dom senaste 3-4 veckorna haft galet ont i en/två tänder i underkäken(höger sida) Jag va hos tandläkaren för 2v sen..men dom hittade inget hål eller annat. Grejen är att det ilar/värker mest hela tiden, värre när jag äter/dricker kallt el. varmt precis som när man har hål. Tror ni att dom kan ha missat ett hål eller va är det annars tro?? Dom röntga oxå. Vill inte gå dit igen om det nu inte är något,kostar ju varje gång..eller finns de någon typ av garanti hos ftv..att man får kolla gratis om det onda inte är borta,typ. Tack på förhand.
TandUpplysningen
Hej Matte!
Tack för din fråga. Tandgnissling eller tandpressning i sig kan orsaka sprickor i tänderna, vilket kan förstärka redan befintliga ilningar. Kanske bör du prova att vidta åtgärder mot just ilningar i tänderna? Följ våra tips här på sidan under rubriken Ilningar i tänderna.
Ett annat tips till dig är att höra dig för om frisktandvård. Det innebär att du har som en försäkring hos tandvården, och därmed inte behöver betala fullt belopp när du väl behöver behandlas.
Lycka till!
victoria
Hej,när jag vaknar på morgonen så har jag oftast ont i käken och vissa tänder känns ”lösa” när jag trycker lätt med tungan och ömmar samt spänner i vissa tänder när jag äter. Även mitt tandkött har de blivit mindre av både på och i mellan tänderna och enligt 3 olika tandläkare så är mitt tandkött friskt(var hos en i januari sen februari och sist i mars) kändes dock inte som om att nån lyssna på mig när jag sa mina problem. Min kille har hört mig gnissla men inte mkt men kan de vara så att jag oxå tandpressar/tungpressar? Jag vill gå till en till tandläkare men de kostar då mkt.
TandUpplysningen
Hej Victoria!
Det kan mycket väl vara så att du lider av tandpressning, utan att veta om det. Framför allt om din partner hört dig gnissla i sömnen. Visst kostar det att söka tandvård, men det är väl investerade pengar. Bättre att göra något i tid, än att få nedslitna tänder och behöva betala ”reparationen” i efterhand!
Lycka till!
Karl
Hej!
Jag är i 45-års ålder och har alltid fått höra av de tandläkare jag haft att jag gnisslat tänder. Skaffade en bettskena i till nederkäken för ca 10-års sedan, har en dela laggningar sedan tidigare men sköter tänderna minutiöst idag, mun skölj, tandtråd, etc…
Har 3 frågor?
1, Fick för ca 6 månaders sedan ett sår på tandköttet, ca 0.5 cm nedan för en av kindtänder i underkäken. Såret har inte velat läka och kan vissa dagar se ut som en ”finne”, har inte haft ont i tanden eller tandköttet men det har varit irriterande att det inte gått bort. Gick till min tandläkare som röntgade rotspetsen och kunde konstatarea att roten var inflammerad. Tanden är sedan tidigare lagad, medelstor laggning, och har ett mindre karies angrepp tillföljd av en nersliten laggning. Tandläkaren föreslår rotbehandling av tanden och som jag förstod det så menade han att inflammationen var orsakad av tandpressning/gnissling inte av karies.
Min fråga är om det finns det någon alternativ behandling man kan prova för att häva inflammationen som gör att man kan slippa att rot behandla tanden?
2. Kan det finnas någon annan förklaring till såret än inflammation i roten?
3. Undrar om det finns några andra hjälpmedel som man kan använda sig av för att minska konsekvenserna av tandgnissling/tandpressning? Kan det hjälpa med bettskena i underkäken?
Tack för en bra och informativ sida!
/Karl
TandUpplysningen
Hej Karl!
Tack för din fråga. Snusare drabbas gärna av sår i tandköttet, så är du nikotinist: slopa dosan direkt! Annars är en vanlig orsak bristfällig munhygien, men så tycks ju inte vara ditt fall. Vad gäller rotspersinflammation är tyvärr rotbehandling det enda alternativet om du vill behålla tanden. Sist men inte minst, en bettskena är ett mycket bra alternativ när man lider av bruxism! En sådan bör självklart provas ut och justeras i samråd med en tandläkare.
Lycka till!!!
M-L
Hej!
Jag har under ett par veckor haft mer eller mindre ont i höger sida av käken, det gör ont när jag ska äta ibland som att käken låser sig. Lock i örat kanske också hör ihop med detta? Jag tycker även det känns som att bettet ”flyttar” sig ibland så jag inte kan pressa ihop tänderna i sin naturliga ställning eller vad man ska kalla det. Bör jag kolla upp det hos tandläkaren? Tack!
TandUpplysningen
Hej M-L!
Att kolla upp det hos tandläkaren är en bra idé, då detta skulle kunna vara något som gör en bettskena nödvändig. En sådan kan avlasta käken och även justera fram en balans i din käke.
Lycka till!
Linda
Hej!
Kom in på denna sidan när jag började fundera på min ena tand som är lagad. Den gör nämligen ”ont” känns obehaglig när jag tuggar på något hårt/segt, som tex ett frö. Detta gör att jag väljer att tugga mer på ena sidan än den andra. Men nu börjar jag tänka på att den kanske har en spricka eller liknande för att jag pressar ihop tänderna. Har inte direkt tänkt på det innan men min käke har ”poppat” väldigt länge (x antal år) och på senare tiden har jag börjat ha ont i huvudet,känt mig yr av okänd anledning (kanske sammanband). Tror dock att jag pressar tänderna av stress, för min käke känns mer mör vid de tidpunkterna. Kan det vara så och kan mina symptom bero på tandpressning, eller kan det helt enkelt bara vara så att min käke låter konstigt?
Frågade dock min tandläkare om min lagning i våras när jag först kände av det men de sa den såg hel och fin ut. Dock har min lagning alltid känts lite konstig så kanske är fel på den, för jag har aldrig varit vidare bekymrad över att min käke låter tidigare. Det är mest min lagade tand som är problemet.
Tacksam för svar!
TandUpplysningen
Hej!
Tack för din fråga. Att du känner av käkarna i perioder av stress behöver inte betyda att du pressar tänder nattetid – man blir gärna spänd i den muskulaturen oavsett. Dock tycker jag att detta är ett sådant ärende som kräver en tandläkares tillsyn. Det är svårt att rekommendera behandling om man inte kunnat se tänderna i fråga. Är det så att din lagning på något sätt stör balansen i din käke är det såklart värt att få den justerad. Fråga din tandläkare (eller rentav en annan?) om undersökning och råd!
Lycka till!
"Regina"
Fråga: Jag har sedan knappt ett år haft bettskena utprovad av tandläkare efter att i åratal haft perioder med svår huvudvärk som jag på senare år förstått berott på tandpress.Blev bättre m skenen ett tag men min besvikelse (och oro) är stor då jag sedan några veckor har åter daglig svår huvudvärk, och strängar på insidan av kinderna, trots bettskena varje natt. Försöker nu göra träningsprogram- hittills utan effekt. Har bara fått mer ont – i ansiktet. Träningsvärk? Bettskenan skyddar väl tänderna men jag trodde jag skulle slippa denna huvudvärk men den är värre än nånsin. Och har också utlöst en attack med migrän med aura som jag får med års mellanrum och det är alltid lika otäckt med synrubbningarna. Migränen gick över på ett dygn men huvudvärken består. Den är lite annorlunda – men kan det bero på skenan? Att bettet blir på ett annat sätt? Var akut till tandläkaren för en vecka sedan men skenan såg bra ut. Men var tydligt öm i käkarna. Har ni något tips -känner ni igen detta? Det känns lite hopplöst. Tar sällan smärtstillande då det ändå inte hjälper. Huvudvärken är som ett ”tryck i huvudet från båda sidorna. och känns i ansiktet runt käkarna, vilket det inte gjorde före skenan. Tacksam för svar. MVH Regina
TandUpplysningen
Hej Regina!
Det är en svår fråga att svara på, då huvudvärk kan ha många olika orsaker och inte måste ha något direkt samband med din bettskena. Detta är dock en möjlighet – så jag tycker att du borde konsultera en tandläkare för en ”second opinion”. Om bettskenan är perfekt utformad är det inte troligt att det är den som orsakar värken, så det är ju ett bra sätt att utesluta det alternativet. Kanske är det ”bara” vanlig migrän, spänningshuvudvärk eller dylikt du drabbats av. Var noga med att förklara dina symptom och besvär i detalj för den tandläkare du träffar!
Stort lycka till!
eva
hej!!
Mina framtänder känns lösa och det värker,ilar i överkäken hela tiden.Min tandläkare säger att jag inbillar mig..men det gör jag inte.Vad kan det bero på
TandUpplysningen
Hej Eva!
Lite klumpigt uttryckt av din tandläkare att du ”inbillar dig”, kan man tycka! Det skulle mycket väl kunna vara så att du gnisslar/pressar tänder, något som då oftast sker omedvetet och inte sällan under stress. Det kan även ske nattetid, varför du inte märker av det aktivt. Det kan också vara vanliga ilningar i tänderna – läs mer här på sidan under respektive rubrik för vidare information.
Tack för din fråga!
victor
Hejsan, min tandläkare har konstaterat att jag lider av bruxism, och det märker jag ju själv nu då det har pågått alldeles för länge utan behandling. Är ständigt spänd i hela kroppen och känner en strålande obehagskänsla som sträcker sig ända upp till hårfästet, det lustiga är att obehaget verkar komma ifrån en ”skåra” som går från precis ovansidan av näsan och snett upp över höger öga. Har aldrig upptäckt denna ”skåran” tidigare. Är detta vanligt? Allting brukar dessutom bli värre när höga/skrikiga ljud uppstår på min arbetsplats. Sen kan det också gå dagar då jag inte känner av det särskilt mycket. Men detta påverkar mitt mående ganska drastiskt då jag känner att jag tappar lusten till det mesta med livet. Hoppas du kan ge mig några svar, Tack på förhand. En orolig kille.
TandUpplysningen
Hej Victor!
Vad tråkigt att höra att du lider av bruxism på detta sätt. Bruxism har ofta samband med smärta och funktionsstörning i käkmuskulaturen. Denna smärta kan kännas ifrån käkarna men också från ansikte och tinning. Samsjuklighet med t.ex. huvudvärk och fibromyalgi är inte ovanligt, varför din ljudkänslighet också låter rimlig. Jag tycker att du borde söka annan, kompletterande hjälp till din tandläkare. Hos en psykolog eller liknande terapeut kan du få hjälp med diverse avslappningstekniker, samt få öva på exempelvis acceptans. Allt för att få det lättare att hantera dina problem i vardagen. Det är inte meningen att en sådan diagnos som bruxism ska behöva ge så stor negativ inverkan på ditt övriga liv. Var inte rädd för att ta hjälp i detta!
Stort lycka till!
Mia
Hej. Jag har pressat tänder i över 7 år, vilket tandläkaren vet om. Jag har en käke som knäpper när jag äter, men ingen värk i huvud, nacke eller käke. Nu har jag märkt att tandköttet på kindtänderna börjat dra sig tillbaka, samt att tandköttet längs och mellan kindtänderna i underkäken börjat ömma och är lite rött. Jag har ett ljusrosa och fint tandkött i övrigt och det blöder inte när jag borstar eller använder tandtråd. Kan detta bero på ökad tandpressning?
TandUpplysningen
Hej Mia!
Ja, blottade tandhalsar som du beskriver kan bero på tandpressning (såväl dagtid som nattetid). Om jag vore du skulle jag boka en tid med min tandläkare, som i sin tur kan hjälpa dig att korrigera detta i tid. Eventuellt kan en bettskena bli aktuell!
Tack för din fråga, lycka till!
Mia
Okej. Jag har även märkt att vissa tänder i underkäken börjat rotera ( jag har fått visdomständerna för länge sen) och detta gör även ont i tandköttet. Vad beror det på att tänderna plötsligt bestämt sig för att rotera i vuxen ålder trots att det det finns plats?
Ingrid
Hej!
Jag har stora problem med stress och känner ofta en slags ”huvudvärk” i ansiktet när jag vaknar. Det känns som att jag spänner mina käkar både dagar och nätter. För ett tag sedan kändes det som att jag hade fått en stor smäll mellan ögonen och näsan var väldigt öm och jag var svullen runt om den. Hade sedan väldigt ont i flera dagar men till slut gav det med sig. Kan pressandet göra att något ”går sönder” inuti, t ex ett blodkärl ed?
TandUpplysningen
Hej Ingrid!
Det faktum att du spänner dina käkar både dag- och nattetid är vad som orsakar värken och känslan av spänning. Käkmuskulaturen förblir ständigt aktiv, vilket orsakar ett högt tryck och resulterar i den ömhet du beskriver. Försök att träna avslappning med hjälp av olika tekniker (här är internet en enorm inspirationskälla!), och rådfråga gärna din tandläkare om huruvida du behöver bettskena.
Tack för din fråga och lycka till!
Stefan
Hej,
Jag misstänker att jag börjat med tandpressning, det påstås att det uppstår pga stress, men jag är oftast en lugn människa. Men det kan vara post-traumatiskt kanske (jag försökte nyligen nå ett personligt rekord inom träning). Och jag tror att jag pressat eller pressar tänderna nu på nätterna.
Det jag upplever är att överkäken är lite ”stum” och tänderna ”drar sig neråt”. detta medför en ”tyngd över huvudet” . Kan det ha med tandpress att göra? Har inga visdomständer som spökar på överkäken och jag har inte haft detta problem förut.. Tyngdheten har väl hållit i en dryg vecka snart.
Mvh Stefan
TandUpplysningen
Hej Stefan!
Det kan säkert vara så att tandpressningen kommer ”retroaktivt”, som en reaktion på stress. Upplever du även huvudvärk och spända käkar? Börja med att applicera små avslappningstekniker på dina käkar innan läggdags, och även regelbundet under dagen. Detta kan leda till en mer generell avspänning, men ev räcker det inte för att bli av med hela tandpressningen. Då bör du rådfråga din tandläkare – kanske kan en bettskena bli aktuell i ditt fall.
Tack för din fråga!
Joel
Hejsan! Jag lider av nattligt tuggande. problemet är inte mina tänder utan att jag vaknar varje 10-15minuter för att jag gör en rund tugg-rörelse som väcker mig. (har filmat för att få reda på detta) Finns det något som kan hjälpa mot det här? Det är ett ganska stort problem att få fåhär upphackad sömn.
med förhoppning,
Joel
Joel
Ska tilläggas att jag inte är stressad och det pågått i 15år ca utan avbrott. Det är något medfött, min syster har det med fast inga sömnstörningar.
TandUpplysningen
Tipsa henne om samma sak! Förhoppningsvis kan detta hjälpa er båda.
Stort lycka till!
TandUpplysningen
Hej Joel!
Absolut, tandpressning är ett vanligt problem som tyvärr kan få tråkiga konsekvenser. Det du ska göra är att höra dig för om bettskenor. Dessa används nattetid och skyddar tänderna från nedslitning, samtidigt som käkmusklerna får slappna av. Detta bör leda till att din sömn snart förbättras. Fråga din tandläkare eller sök alternativ på internet – oavsett vilket finns det hjälp att få!
Sofie
Hej!
Vilken bra sida! Jag har en dotter som gnisslar tänder, MYCKET, nattetid. Hennes tandläkare har redan vid 4-5 årskontrollen även sett att tänderna då var nedslitna. Till saken hör att hennes pappa gnisslar tänder och har idag bettskena nattetid, tyvärr upptäckte hans föräldrar det först då han var i yngre tonåren. Då hade hans tänder redan blivit rejält nedslitna.
Jag berättade om den ärftliga benägenheten hos vår dotter för tandläkaren och sa att jag önskade en bettskena tidigt till henne för att hon ska slippa nedslitna vuxentänder. Men hennes tandläkare sa att bettskena till barn ges inte förrän i tonåren.
Stämmer det? Kan man inte skydda hennes tänder på något vis. Hon har nu fått 2 vuxentänder, och tappat 3 mjölktänder.
Vänligen, Sofie
TandUpplysningen
Hej Sofie!
Barn kan börja gnissla tänder nattetid när deras mjölktänder är på väg fram, men eftersom detta brukar gå över av sig självt (ofta kring 7-årsåldern) vill man inte sätta in en bettskena det första man gör. Försök istället att lindra fenomenet så gott det går, genom speciella rörelser som får käkarna att slappna av. Fråga din tandläkare om hjälp med detta!
Lycka till!
Jonas
Hej,
Jag är en man på 40 år som gnisslat tänder i hela mitt liv, har nu bettskena sedan några år tillbaka.
Mitt gnisslande har medfört att jag slitit ner mina kindtänder främst i nederkäken men även andra tänder
har tagit skada och ser till utseendet inte så trevliga ut.
När jag biter ihop och kindtänderna möts så har jag ett glapp på ca 4-5 mm mellan över och underkäke i framkant.
Finns det något jag kan göra för att rätta till bettet och utseendet?
Kan ni rekommendera någon specialist i södra Sverige?
Tack för en bra sida.
TandUpplysningen
Hej Jonas!
Tack för din fråga! Vad bra att du har skaffat en bettskena. Ibland gör bruxism tänderna så slitna att man måste göra kronor i porslin för att kunna bygga upp dem igen. Detta gör också att ett fungerande bett och ett naturligt leende kommer tillbaka.
Vi kan tyvärr inte rekommendera någon enskild specialist i södra Sverige, men googla på ”estetisk tandvård” plus valfri stad, så bör du hitta olika ställen att titta närmre på. Välj gärna en större stad, t.ex. Malmö eller Helsingborg, eftersom chanserna är större att hitta specialiserad expertis där!
Stort lycka till!
annika
Hej. Jag har haft tandvärk i ett par dagar nu, som kommer och går. Endast den ena tandraden gör ont. Jag har väldigt mycket i skolan just nu och nu fick jag ännu mera stress och oro pga tandvärken (rädd för tandläkare). Pressar jag tänder?
TandUpplysningen
Hej Annika!
Så skulle kunna vara fallet, ja. Det kan också vara så att du har drabbats av karies. Oavsett vilket, är det klokt att få en tandläkare att kolla på dina tänder. Boka en tid och beskriv noggrant dina besvär.
Lycka till!
Jesper
Hej,
jag är en man på 30 år som har problem med tandpressning på dagtid. Jag hade tandställning för cirka 10 år sedan och har sedan dess haft svårt att hitta ett naturligt viloläge för underkäken. Detta beror på att tandläkaren som behandlade mig drog åt tänderna i överkäken väldigt mycket så att underkäken tvingades bakåt till en onaturlig position.
Under åren har tänderna rört sig sakta tillbaka, bl a på grund av medveten och omedveten sammanpressning/tillbakapressning av tänderna, vilket bland annat lett till viss ojämnhet i bettet mellan tänder. Det jag upplever nu är att underkäken vill fram lite till för att kunna ”hänga fritt” och avslappnat. Den slirar upp och ner på baksidan av överkäkens framtänder då den försöker hitta ett naturligt och avslappnat läge.
Om man försöker stänga igen munnen helt glider/pressas underkäken bakåt, men får i det läget kontakt med fler tänder. I det tillståndet känns det ibland bättre att vara för att det upplevs som att underkäken hamnar i ett stabilt/parkerat läge istället för ett ”oroligt” läge. Det sker dock på bekostnad av att jag då biter samman istället. Tandregleringen gjorde dock att det läget länge var det ”normala” läget.
Jag har varit i kontakt med tandläkare som genomfört mindre slipningar för att justera balansen (höger/vänster) i bettet. Men bör jag försöka åtgärda så att underkäken kan ”hänga fritt”? Kan käkmusklerna lugna ner sig då? Eller är det viktigast att tänderna har ett jämnt bett när man pressar ihop?
TandUpplysningen
Hej Jesper!
Tack för din fråga. När det gäller tandpressning är det oftast inte ett jämnt bett utan ett par avslappnade käkar som spelar störst roll. Därför bör du prova olika typer av specialutformade avslappningsträningar mot tandpressning, och försöka att minimera stress rent generellt. Vad gäller just ditt bett och vad som vore bäst att göra blir mitt tips att återigen konsultera tandläkare (ev en ny), så att en faktisk undersökning ligger till grund för utlåtandet.
Lycka till!!!
Anna Karlsson
Hejsan!
Jag har länge, i åratal lidit av nackont/käkont och därav huvudvärk, bakom ögat, likt migrän.
Var till en tandläkare för snart ett år sedan och fick en bettskena till
överkäken för att jag gnisslar tänder. Jag har även vad man kallar ”eklövstunga”.
När skenan kom och jag fick prova ut den så slipade hon ner skenan för att den skulle passa tydligen.
Den har inte hjälpt, och jag konsulterade med min farmor som hade samma problem i sina yngre dagar, då fick hon en skena, dock slipade dem då även ned en tand nån millimeter, för henne hjälpte detta.
Varför inte slipa ned en tand också undrar jag, då jag känner när jag biter ihop att jag biter med högra sidan först?
Min tandläkare verkade inte särskilt intresserad heller tyvärr och berättade ingen ting informativt ang detta problem och vilka skador/symptom som kan uppträda.
Skulle det kunna göra någon skullnad att slipa ned någon tand där jag känner att mitt bett ”börjar”, alltså på höger sida?
På dagarna försöker jag alltid att hålla mig avslappnad och göra käkavslappningsövningar. Jag har även varit till kiropraktor som tryckt och ”donat”, och hon säger att jag är så spänd, så det är inte konstigt att jag vaknar med huvudvärk varje dag.
Samma sak säger min nuvarande sjukgymnast ang käkmuskulaturen, dock rekommenderade hon en skena, som jag då tyvärr redan hade skaffat…
Kan jag på något vis bli hjälpt? Ex med slipning av tänder eller något annat?
Väldigt tacksam för svar!
Mvh
//Anna Karlsson
TandUpplysningen
Hej Anna!
Tack för din fråga. Vad bra att du har provat både bettskena och avslappning! Att slipning av en eller flera tänder skulle kunna hjälpa dig är mycket möjligt, men också mycket svårt att svara på utan att ha undersökt ditt bett. Därför vore det bästa för dig att konsultera en ny tandläkare, som en form av second opinion, och noggrant beskriva allt du har försökt och hur du upplever situationen. Ge dig inte innan du blir tagen på allvar och får ett bra bemötande! Alla dina symptom ska tas på allvar.
Stort lycka till!
Annelie
Hej!
Jag har under några veckor känt obehag från ena ögat och även från kindbenet under samma öga. Det känns som om jag har nåt som stör under ögonlocket ibland, andra gånger känns det som om det kommer från muskulaturen runt ögat. Jag har varit hos optiker och inget konstigt hittades. Även gjort tryckmätning som var ok.
Jag pressar tänder och se nyligen fått bettskena som jag slarvat med. Tror ni att bekymren kan bero på min tandpressning? Jag sover alltid på den sidan där ögonbesvären sitter och tänderna möts först där när jag biter ihop.
TandUpplysningen
Hej Annelie!
Det skulle kunna bero på spänningar, som i sin tur har med din tandpressning att göra. Läs våra tips om vad du ska tänka på när du pressar tänder, och tveka inte att söka hjälp hos en tandläkare!
Stort lycka till!
Sanja
Hej!
Vilken bra sida!!! Jag fick i våras veta att jag pressar tänder och pressar tungan upp i gommen.
Allt detta har resulterat i att mina halsmusklerna och nacke är EXTREMT spända. Jag har gått väldigt länge med detta och undrar hur lång tid efter att jag fått bettskenan kommer denna stelhet att avta? Kommer bettskenan hindra mig från att pressa tunga? Man har tagit avtryck i både över och under käke. Tack för en väldigt informativ sida!!
TandUpplysningen
Hej Sanja!
Tack så mycket för berömmet! Så bra att du ska få en bettskena. Själva skenan kommer antagligen inte att hjälpa mot tungpressningen, men muskulaturen kommer att bli avlastad av käkarnas nya position. Jag vill också tipsa om speciella avslappningsövningar – det finns både progressiv avslappningsteknik och basal kroppskännedom som har använts i liknande fall!
Stort lycka till!
Wilma
Hej! Jag har i mer än ett halvår nu haft jätte ont i höger käke. Jag kan inte öppna den helt alltså gapa och jag kan ibland inte ens få in mat i munnen på grund av att jag inte kan öppna munnen. Kan detta bero på att jag gnisslar tänder i sömnen? Jag har frågat min tandläkare men hon sa att det berodde på att jag tuggade tuggummi?? Jag vet att det inte stämmer utan att det är något annat och det är verkligen jätte jobbigt..
TandUpplysningen
Hej Wilma!
Det kan absolut bero på att du gnisslar/pressar tänder nattetid. När detta sker anstränger man käkmuskulaturen i sömnen, vilket kan förklara att du är så öm och stel på dagen. Läs våra råd och tips om att pressa tänder, och ta upp frågan igen med din tandläkare.
Lycka till!!!
Robert
Hej läste just detta och ville bara fråga,det är så att jag har fint tandkött men ibland kan jag typ känslan att tänderna sitter jätte lite löst, att det typ knepper till men det flyttar sig inte och det gör inte ont?!jag tror kanske att det kan bero på tandpressning för jag känner mig lite öm ibland i käken men det gör inte ont ?:)frågan är ju såklart om det beror på tandpressning ?:)
TandUpplysningen
Hej Robert!
Det skulle kunna vara tandpressning i ditt fall, eftersom du känner dig öm i käken. Läs vår information här på sidan och prova avslappningsövningar och liknande, för att försöka förebygga och lindra dina besvär!
Stort lycka till!
Cia
Hej,
Jag har sen senaste tandläkarbesöket upplevt att lagningen som gjordes i nedre hörntanden på vänster sida inte blev bra. Tilläggas ska att jag upplever att jag efter en olycka för snart 3år sen där jag slog i bakhuvudet kraftigt pressar/gnisslar tänder på natten. De bakre tänderna i nedre käken på båda sidor är typ släta med lite vassa kanter. Mittersta tänderna nere har jag sett fått sprickor och är lite nedslitna. Ingen värk ännu men orolig då bettet känns för ”lågt” när jag biter ihop. Behöver de byggas upp och kanske en bettskena på det? Finns andra lösningar?
TandUpplysningen
Hej Cia!
Då det är så många olika faktorer att väga in i ditt fall (lagningen, olyckan, tandpressningen) så är det bäst att du rådfrågar din tandläkare i ärendet. På så vis kan du informera om din tandhistorik, och han/hon kan undersöka på riktigt och se vad som vore den bästa lösningen för dig.
Tack för din fråga och lycka till!
Felice
Hej,
Kag har under en lång tid både pressat och gnisslat, så muna tänder ör både nedmalda och har sprickor på överallt.. Mina fyllningar i tänderna ramlar av, och bettakenan har jag pressat sönder, jag har skafft mig en sådan kampsports bettskena som jag har men den är inte till sto hjälp då jag fortfarande vaknar med värki käke. Mina tänder och ilar och ömmar. Äter muskelavslappnade i de värsta perioderna men det har slutat hjälpa, så jag dubblade min dos, vilket nu inte heller fungerar. I övrigt mår jag bra och stressar inte mer än någon annan.. Min fråga blir nu; var kan jag få hjälp!? Kan man injisera botox i kälmusklerna för att försvaga dem? Har det gjorts? Är frustrerad och tandläkaren kan inte hjälpa mer än att erbjuda mig bettskena, som jag åter igen biter sönder..
Har ni några råd?
Linda
Hej! Jag har under sista tiden varit utsatt för mkt stress. Pressar sedan tidigare ihop tänderna och har en hård bettskena. Lider av ont i nacke och ländrygg samt migrän. Har nu fått som en domningskänsla i halva tungan, ansiktet och ut i armen på vänster sidan. Även ont i halsmuskeln och konstig känsla i örat. Känt att jag pressar den vänstra delen av tungan upp mot gommen och bettskenan på natten. Kan domningskänslan bero på bettet och tungpressandet?
Monika-Paulina
Hej! Jag har pressat tänder sedan April.Men det har blivit värre.Förut hade jag ej ont i käkarna..Som jag har nu.Ont i käkleder,värk.Sedan ibland i huvudet.O tänderna.Har fått en knepig ”bibbla” elr hur man ska uttrycka sig.Uppsvälld bubbla vid en tand (rotfylltand).Vad kan det vara tro?De gör lite ont.Kanske jag har drabbats av nån inflamm.Måste ringa tandläkarn på Måndag…Tacksam för svar//
Mvh// Monika-Paulina
Alice
Hej!
Jag har haft världens tandvärk i olika perioder och var idag hos tandläkaren som berättade för mig att jag har ont pågrund av bruxism . Min fråga är då.
Jag har haft en gomm från tandläkaren innan men den passade inte mig , för jag fick bara ont av den .
jag har nu gått in i en sån period med tandvärk och då tänkte jag kolla ifall , på apoteket finns det en gomm man kan köpa och sedan anpassa den efter sin käke och tänder. Fungerar den med?
Har du även något tips på att bota denna tandvärk? finns inget att laga.
Tacksamm för svar.
Emilia
Hej. Jag har två tänder i överkäken, en framtand och den bredvid, har huvudvärk och ont i nacke. Så misstänker tandpressning. Hade lindrigare symtom för någon månad sendan men så avtog det har nu har det kommit tillbaka, fast värre.. Är även öm i gomen på sida och det har även uppstått en vätskefyllda blåsa i gomen, vad kan det bero på? Trycker jag med tungan gomen ovh framför allt på blåsan så ömmar det i tanden.
Tacksam för svar.
Johan
Hejsan!
Jag har ont i överkäken men absolut inget i tänderna, har känt av otrolig stelhet i nacken och spänningshuvudvärk under mina arbetsperioder, kan även stråla upp i näsans rot tillochmed. Tror ni att detta kan bero på tandpressning/gnissling? Har börjat tänka på om jag gör det om dagarna men märker inget faktiskt då.
Olpe
Hejsan
Har sen en vecka haft en blödning mellan två kindtänder, som var kraftig när jag använde med mellanrumsborste. Det är inte rött annars. Det har blivit bättre därefter med cordosyl, sedan några dagar. Rekommenderad att göra de av tandsköterskan. Utöver detta så känner jag då och då en ilande känsla när jag stöter till tanden. Märker också när jag tuggar på något segt. Kanske har det med blödningen/infekterade området att göra? Det är också till och från även ömt på tandköttet.
Anna
Hej! Jag pressar inte tänder i vanliga fall, men jag är diabetiker och när jag får riktigt lågt blodsocker och tappar medvetandet biter jag krampaktigt ihop tänderna. Detta har hänt ett par gånger tidigare, men utan följdproblem. Denna gång däremot gick en flisa på vardera av de övre framtänderna av, samt att de nedre framtänderna sitter löst!
Fick en akuttid direkt hos en tandläkare som sa att om jag bara åt flytande kost i 10 dagar (dvs inte tuggar med tänderna) så skulle de lösa tänderna stabilisera sig av sig själv. Nu har det gått 5 dagar och de är fortfarande lösa och gör jätteont såfort jag råkar nudda dem med tungan eller tandborsten… Kommer det bli bättre? Eller kommer de vara lösa och ömma tills de trillar ut?? Jag är inte ens 30 så det känns inte OK att redan få tandlossning!
Jenny Josin
Jag biter ihop mina tänder så mycket att det nu är andra tanden som delas på mitten. Min tandläkre tycker det är mycket ovanligt då mina tänder inte har ngr lagningar, utan jag biter tydligen super hårt. Har betskena på natten, vaknar i stort sätt alltid med huvudvärk eller liknande symtom. Finns drt ngt annat att göra, bla för att skydda de tänder som är hela idag? Jag tränsr yoga o meditation o är tjänstledig från mitt jobb. Ngt mer att tänka på? Kan man lägga på ngn skydds hinna?
TandUpplysningen
Hej Jenny, för tandpressning eller tandgnissel på natten är bästa skyddet bettskena. Men det verkar du ju redan ha. Om det är så att du ofta pressar tänder på dagen behöver du nog jobba med avstressande program. Yoga och meditation är bra. Det finns även speciella träningsprogram för käkmusklerna som brukar hjälpa en del.
Undraren.
Hej.
Jag kommer göra lite olika ingrepp pga tandpressning.
Jobbar som kock och vill då få det klassat som en arbetsskada pga stress och miljö som du ni skrivit lite om här.
Skulle detta vara möjligt tro och hur gör man för att gå vidare med det.
Mvh.
TandUpplysningen
Hej, för att kunna få ersättning från arbetsskadeförsäkring måste du först få det klassat som arbetsskada av en läkare. Det måste finnas medicinska underlag för att Försäkringskassan ska inleda en utredning om ersättning. Så börja med att kontakta läkare.
Undraren.
Tack för svar.
Är då läkare lika med tandläkare?
Mvh.
TandUpplysningen
Ja, din tandläkare måste först fastställa tandskadorna och kan sen guida dig vidare.
Sanna
Hejsan! Jag har två frågor.
För något år sen så lagade jag ett litet hål i den vänstra övre käken, tanden längst in.
Hade inga problem med tanden alls innan lagning.
Efter dom lagat tanden, så började jag få ont när jag åt, samt ilade otroligt. Så gick tillbaka flertal gånger och har bytt lagning 2 gånger nu, men ingen skillnad. Nu till saken : det syns ingenting på röntgenbilderna, varken hål eller annat, och dom vet inte om det är tanden dom lagade som det är fel på eller den bredvid, då jag reagerar på båda.
Nu har jag börjat upplevt, lite smått ”domningar” i gommen, samt ett litet tryck vid dom två tänderna. Och konstant huvudvärk vid morgonen samt käken+nacke.
Kan det vara så att jag pressar tänderna och gör den ”dåliga” tanden värre ? Och sista frågan, är det möjligt nerverna till den lagade tanden kan vara förstörd? Tacksam för svar verkligen! 🙂
TandUpplysningen
Hej Sanna, du kan vara inne på rätt spår själv här kring tandpressning och skadade nerver. Att du har huvudvärk på morgonen kan bero på nattliga tandpressningar, tandgnisslingar. Ta upp detta med din tandläkare och fundera kring möjligheten att prova bettskena på natten.
Anna
Hej!
Vet inte om denna sida är aktiv. Har fått en bettskena som justerats ett par gånger då jag upplevt att det tar emot på sidorna. Är det någon fara om en av tänderna tar emot mer än de andra när man gnisslar utåt sidan?
Jag upplever att skenan slår eller mer glappar. Tex om jag tuggar ner på höger sida så släpper den på vänster. Kan detta ordna upp sig el betyder det att det är någor fel på skenan? Oroar mig för att detta ”glappandet” sliter på tänderna. Tack för bra sida
Anna
TandUpplysningen
Bettskenan ska utformas exakt utifrån ditt bett. Om den glappar borde du kunna be om en justering. Hör med din tandläkare om glappandet sliter på tänderna eller inte.
Jessica
Hej! Fick för ett år sedan en bettskena pga många års gnisslande. Jag fick i och med gnisslande problem med min käke. Har även blottande tandhalsar vänster övre sida. Kan inte längre vara ute i kallt väder (behöver inte vara jättekallt men ca +10 och nedåt) med munnen öppen, tex promenera och tala med ngn samtidigt. När jag tränar, tex springer på löpband inomhus får jag samma symptom. Dessa symptom är att efter träning eller kommit in från att varit utomhus vid lite kyla, så tar det mellan 10-15 min innan det börjar pirra i under eller överkäken. Efter bara några minuter över detta i en riktig jäklig smärta i hela vänster över och undre käke som håller i sig i ca 30 min. När den börja klinga av går den över i ett starkt bultande och dunkande. Nu, sedan en vecka tillbaka, händer exakt samma sak när jag lägger mig ner eller lutar huvudet bakåt. Detta innebär att jag får sova nästan sittande.. Min tandläkare har bara svaret att mina nerver är skadade efter allt gnisslande. Måste få hjälp! Tack på förhand Jessica
TandUpplysningen
Låter riktigt besvärligt det där. Vi har inte hört om problemet tidigare. Din tandläkare säger att det beror på skadade nerver, men hade hen något förslag på åtgärd? Har du kollat med nån annan tandläkare?
Mvh
Tandupplysningen.se
Jessica
Nej har inte kollat med ngn annan tandläkare. Var hos samma idag och röntgade men han såg inget. Han slipade ner lite fler tänder för han såg att jag gnisslar och biter hårt även dagtid (utan att jag tänker på det) Tänker att jag skall gå och kolla upp mina bihålor också, kanske kan problemet ligga där..?? Tack för svaret! Hälsningar Jessica
Helen
Hejsan!
Jag är oerhört spänd i hela kroppen och pressar tänderna både under sömn och på dagarna. Lever under extrem stress. Går på massage och försöker slappna av men det är svårt. Lider av daglig värk i käken på vänster sida som går upp mot tinningen. Från tinningen känner jag en bortdomnad känsla ut över pannan. Några sekunder per dag drar de lite extra från tinningen och min syn blir suddig. Kan det ha med tandpressningen att göra?
TandUpplysningen
Hej,
det primära tycker jag låter som att du bör komma tillrätta med stressen i din vardag. Stress har så mycket negativ inverkan på vår hälsa och bör tas på stort allvar. Massage, tandskenor och avslappning blir bara som att släcka bränder om och om igen. Du bör försöka jobba med grundproblemet och se till att den negativa stressen du upplever minimeras.
Mvh
Tandupplysningen.se
Linn
Hej! Jag har svarta/gråa små sträck på en av mina framtänder, ser typ ut som sprickor? Vad är detta? Aldrig sett något liknande på mina tänder förut och blev väldigt fundersam. Mvh
TandUpplysningen
Det kan bero på olika saker som att du slagit i tänderna eller karies. Ta kontakt med tandläkare och gör en undersökning.
Mvh
Tandupplysningen.se
Rut Smeds
Hej. Fick våras en delprotes i övre käken istället för nya kronor som ersatte en etsad dubbelkrona som gått av samt kompletterar på andra sidan längst bak et par tänder. Problemet är att ena fästet på ” en andra sidan” sitter i en krona som jag för några år sedan fått inkl rotfyllning. Till saken hör att jag även börjat pressa tänderna( för att undvika snarkning. Hade ont, senare tuggömt i tanden/roten/tandköttet. I samband med protesen slipade tandläkaren ner något kronan och menade att det skulle avhjälpa. Jag var fortsatt bekymrad då tandköttet ömmade och protesen fästes i den kronan. Det är fortsatt tuggkontakt. Efter fortsatta problem konstateades fistel och infektion trots rotfyllning. Fick penicillin 1g x3 7 dagar. Det hjälpte endast marginellt och nu är jag där vi var innan. Tandläkaren ( privat) är på semester. Tror Penicillin dosen inte var tillräcklig, men kan jag vänta ännu i två veckor? Min andra undran är, vad händer om inte penicillinet hjälper? Att något måste åtgärdas förstår jag. Kronan, rotfyllningen, och den nya delprotesen…? Är ev protetiska åtgärder inom den generella garantins ramar? Kan tandläkaren anses ha gjort fel, borde hen ha röntgat ”tanden” som gav symptom INNAN ? och inte först då jag återkom efter att jag haft protesen ca 1 mån? Hur orolig skall jag vara för konsekvenserna, Främst ekonomiska men även att tandläkaren verkligen tar sitt ev ansvar?
Med vänlig hälsning/ R. E. S.
TandUpplysningen
Hej,
problematiskt att din tandläkare är på semester just nu. Vågar inte ge några andra råd så här över nätet. Det finns ingen annan mottagning som har akuttider du kan gå till?
Tandupplysningen
Maria
Hej!
Jag har stora problem med att emaljen närmast tandköttet trillar av, och får laga om och om igen. Sen lossnar lagningarna efter nån månad me. Bor nästan hos tandläkaren :/ och inte blir man rik heller..
Det beror på karies enligt tandläkaren och så kan de väl vara men fluorbehandlar massor, stark tandkräm och munskölj och även sugtabletter i hopp om att de ska stoppa upp och laga sig själv.
Har blivit mer och mer medveten nu under sommaren att jag biter ihop alldeles för mkt och framtänderna gör ont hela tiden. Kan pressandet göra så emaljen ramlar av lättare? Kan det vara så att pressandet är boven bakom? Eller är de helt enkelt så att min mun är giftig och jag kommer va en tandlöskärring innan ja fyller 30?
TandUpplysningen
Hej Maria,
har du kollat upp var nånstans på tanden som tandgnisslandet tär? Är det på insidan och tänderna från andra käken når ända dit kan det såklart ha nåt med emaljslitaget att göra.
Angående giftiga munnar och tandlösa kärringar har vi inte så mycket mer råd att komma med.
Mvh
Tandupplysningen.se
Maja
Kan man få tryck över näsan och bihåler/kinder om man gnisslar tänder mycket?
De misstänkte bihåleinflammation men nu har det gått nästan 1 månad.
Mvh Maja
TandUpplysningen
Tycker också det låter som bihåleinflammation, men 1 månad lät länge. Du har inte upplevt andra symptom som snuvighet, feber under denna tid? Läs den här sidan hos 1177 för att se om du tycker det stämmer in på dig.
Sarah
Jag var hos tandläkaren idag pga att jag ”tugggar” på nätterna. Fick göra en avgjutning på tänderna och ska få en bettskena i nästa vecka.
Jag bad även tandläkaren att känna på ena framtanden som jag upplever som lös, men den satt fast som den ska enligt honom. Jag tycker dock att den är lös, kommer i konstiga lägen när jag tuggar. Men enligt tandläkaren sitter den som den ska och fast i käken.
Gjorde en vanlig undersökning för ca 7 veckor sedan och skulle använda mer tandtråd, vilket jag gör.
Är tanden lös tror ni fast tandläkaren säger nej? Eller har jag känt efter så mycket nu att jag inbillar mig? Ska tillbaka om en vecka, kan jag vänta tills dess? Är
Så rädd för att tappa mina ”vuxen”tänder….
TandUpplysningen
Hej,
ibland kan man inbilla sig att de sitter löst ja. Men, just att du tycker den kommer i konstiga lägen när du tuggar låter ju lite märkligt. Förutsätter dock att tandläkaren tog i rejält och kände på tanden. Eftersom du ska tillbaka redan om en vecka så ta det lugnt och tugga inte i hårda saker om du är rädd för att den ska lossna. Sen ber du tandläkaren återigen kolla den tanden extra noga.
Mvh
Tandupplysningen.se